Olyasmi okozhat Alzheimer-kórt, amiről sosem gondoltuk volna

Bizonyos agykutatások arra utalnak, hogy az Alzheimer-kórt valójában fertőző mikroba okozza. Ugyanakkor tudományos berkekben sem ért mindenki egyet ezzel a feltételezéssel: vannak, akik szerint épp ellenkezőleg, a demencia az, ami gombásodást okoz - állítják az Autonomous University of Madrid munkatársai.

A spanyol kutatás szerint a szürkeállományban és a vérerekben élesztőgombák és penészgombák találhatóak az összes demens beteg esetében. Ezzel szemben az egészséges emberek agyában semmilyen gombaféle nem található. A szakértők szerint elképzelhető, hogy az Alzheimer-kór összes tünete az agy gombás fertőzésével magyarázható. Mindez az azonban azt sugallja, hogy az Alzheimer akár fertőzés útján is terjedhet.

Múlt hónapban brit kutatók már rámutattak a tényre, hogy vannak esetek, amikor az Alzheimert vérátömlesztés, operáció, sőt: fogorvosi beavatkozás idézte elő. Azelőtt a tudományos világ meggyőződése volt, hogy a demencia oka génekben keresendő, és az időskor az, ami valószínűsíti a betegség megjelenését.

Noha a friss kutatások szerint a betegséget akár fertőzés útján is elkaphatjuk, a jó hír az, hogy így azonban a gyógyításához is közelebb kerülhetünk. Jelenleg 500 ezer brit életét keseríti meg az Alzheimer-kór, amely nem csak az emlékezőképességet, hanem nem ritkán a beszédkészséget és az emberi méltóságot is elveszi a betegtől.

A szakemberek több gombaféle nyomára bukkantak annak a tizenegy embernek az agyában, akik Alzheimer-betegként haltak meg. Elmondták, hogy eltérő mennyiségű és fajtájú gombák telepedtek meg az agyban, ezt a jelenséget azonban csak a demens betegek esetében tapasztalták, aminek felderítése mindenképpen további komolyabb kutatómunkát igényel.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/geralt-9301/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!