Örökölhető szuperképesség a fájdalomtűrés

A fájdalomtűrő képesség öröklődhet!

Miért van az, hogy egyeseknek az átlagosnál sokkal alacsonyabb a fájdalomtűrő képessége? Egy kutatás szerint  a genetika a válasz. 

Krónikus fájdalom szindróma: komplex kórkép

Az akut fájdalommal szemben – ami idegrendszeri válasz a konkrét problémára, például sérülésre - a krónikus fájdalom esetében érzése tartós, hetekig, sőt akár évekig is tarthat. A krónikus fájdalom származhat krónikus betegségből, mint ízületi gyulladás, fertőzés vagy daganat, egy sérülésből fakadó következményből, de az is előfordulhat, hogy nem található mögötte konkrét sérülés vagy betegség.
A krónikus fájdalom szindróma(KFSZ) gyakran többféle érzet kombinációjaként jelenik meg, mint a fejfájás, a hátfájás vagy az idegi fájdalmak. Ehhez csatlakozhat még krónikus fáradtság szindróma, és nem ritkán jelen vannak olyan betegségek, mint a fibromyalgia, az endometriózis, az IBS, a vulvodynia és bizonyos ízületi diszfunkciók - mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista.

Mit tehet az orvos?

Amíg nem tárható fel pontosan a KFSZ genetikai, valamint pszichés háttere, a legtöbb, amit tehetünk, ha holisztikus szemlélettel fordulunk a betegek felé és komplex kezeléssel igyekszünk segíteni nekik – hangsúlyozza dr. Arnold.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!