Össze ne keverd tököt a tökkel - van ám, amelyik mérgező

Egyre népszerűbb étel ősszel a sütőtök, ahogyan október végén a halloween-tök faragása is. De míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfői közleménye szerint sütőtök a köznyelvben a téli tökök neve, amit éretten szednek le, vagyis

a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

Amit viszont a zöldségesek, áruházak általában halloween-tök néven árulnak, az a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.

A halloween-tök nagy, narancssárga színű,

és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserű anyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.

Magyarországon nem háztáji jelleggel olyan 1800 hektáron terem ehető sütőtök, amelyből

évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években - tette hozzá a NAK.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!