Ötvenezres bírság várja a francia Riviérán sétálgatókat

Franciaországban "több mint valószínű szükséges" lesz a két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása.

Az általános franciaországi karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután szerintük a napos tavaszi időben

a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.

"A pandémia dinamikája azon múlik, hogy mindenki betartja-e az egészségügyi előírásokat és az elkülönülést" - mondta csütörtökön Genevieve Chene, közegészségügyi illetékes.
A kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozások ellenére - amelyek megszegése 135 eurós (mintegy ötvenezer forintos) helyszíni bírságot von maga után - még mindig viszonylag sokan járnak el sétálni, futni, kerékpározni vagy családosan kirándulni. Emmanuel Macron államfő szerint a franciák nem veszik elég komolyan a koronavírus miatti kijárási korlátozásokat. "Amikor azt látom, hogy az emberek továbbra is kijárnak a parkokba, a tengerpartra vagy a piacokra, úgy vélem, hogy nem értették meg az üzenetet" - mondta a francia elnök.

Az utcákra vezényelt százezer rendőr és csendőr

a korlátozások első 24 órája alatt hetvenezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott bírságot azokra, akik nem indokolt esetben, vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket.
A dél-franciaországi és breton tengerparti helyeken azonban még mindig sokan futottak vagy kerékpároztak - igazolással - , de olyanok is voltak, akik horgászni indultak. A koronavírus egyik első franciaországi gócpontjában, a breton Morbihan megyében ezért március 31-ig a hatóságok lezárták a tengerpartokat és az odavezető gyalogösvényeket. Hasonló rendeletek jelentettek meg dél-franciaországi településeken, Nizzában, Marseille-ben és Cannes-ban is, ahol mostantól a tengerparti sétálás is 135 eurós bírságot von maga után.

Párizsban a parkokat már hétfőn lezáratta a fővárosi önkormányzat,

de az utcákon délutánonként sokan sétáltak családosan. A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak Franciaország egész területén.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!