Pár év múlva egy torokgyulladás is halált okozhat?

Margaret Chan, a WHO korábbi főigazgatója szerint közeleg az idő, amikor egy torokgyulladás vagy egy horzsolás is gyermekeink halálát okozhatja.

A kissé riasztó kijelentés az uniós statisztikák fényében – melyek szerint évente csak az EU-ban 33 ezer ember hal meg baktériumok okozta fertőzésben –, nem tűnik túlzásnak. Sal Péter, homeopata-gyermekorvos szerint a légúti fertőzések kilenc tizede vírusos eredetű, amelyek

prevencióval és hosszú távú immun erősítéssel

antibiotikum nélkül is leküzdhetők lennének. Magyarországon 2015-ben az ötévesnél fiatalabb gyermekek átlagosan két doboz antibiotikumot kaptak, pedig azok túlzott használata miatt antibiotikum rezisztencia léphet fel, ami a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállásának csökkenését jelenti. 

Ennek következménye, hogy az immunrendszer nem képes többé felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben, így egy egyszerű náthának vagy torokgyulladásnak is komoly következményei lehetnek. Jogos a kérdés, hogy milyen alternatív megoldás létezik, miként lehet hosszú távon és hatékonyan felvértezni a gyerek immunrendszerét a téli szezonra?

Megelőzéssel kezdődik minden

A hideg időszakban különösen gyakoriak a megfázásos tünetek, így azoknak, akik hajlamosak a felső légúti betegségekre, december végétől áprilisig érdemes preventív kezelést alkalmazniuk, amely részben homeopátiás, részben gyógynövényes szerekkel és baktériumlizátumokkal készíti fel a szervezetet a megterhelő időszakra. Dr. Sal Péter szerint a megelőzés nem csak a páciensek számára, hanem a háziorvosok munkája során is kiemelt jelentőséggel bír. A homeopata-gyermekorvos szerint az immunrendszer helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-ellátottság. A javasolt mennyiséget fontos figyelembe venni, a szakértő többnyire az ajánlott adag felső határát szokta javasolni. (ez gyermekeknél 2000, serdülőknél 4000 NE). Ha egy gyermek a megfelelő immun erősítés ellenére évi négy alkalomnál többször küzd  betegségekkel, akkor krónikus állapot részeként érdemes tekinteni a megbetegedésre, amelynek hátterét tisztázni kell. Ezekben az esetekben az orvos hosszabb kikérdezés után kivizsgálást, valamint "alkati kezelést" indít, melynek célja a szervezet optimális vagy optimálishoz közeli működésének helyreállítása.

Érdemes kiegészítő gyógymódokat használni

A prevenció mellett számos olyan kiegészítő gyógymód is létezik, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak a betegségek leküzdésében: ilyen például a dél-afrikai muskátligyökérből készült gyógynövény-kivonat, amely hörgő-, és arcüreggyulladással szemben, a bodza gyümölcse az influenzára, a kasvirágkivonat, illetve az abból készült alacsony potenciájú homeopátiás szer pedig a téli időszakra jellemző betegségek megelőzésére is használható. A WHO 2020-ig tartó programjában felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy a komplementer gyógymódok sok lehetőséget adnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.  Fontos, hogy a betegeknél ne csak a mikrobák pusztításán legyen a hangsúly, hanem, fény derüljön a rezisztencia problémájára is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!