Pár hónapon belül négy turista is eljuthat a világűrbe

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX, olyan magasságba, ahova eddig nem jutottak fizetős űrutazók.

Az amerikai magánvállalkozás a Space Adventures nevű céggel dolgozik együtt a projekten. Az űrrepülés jegyárairól nem közöltek információt, de áruk várhatóan több mint száz millió dollár lesz. A Space Adventures az orosz űrprogrammal együttműködve már segített űrturistákat föld körüli pályára és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) juttatni.
A SpaceX utazásán a turisták kihagyják a négyszáz kilométer magasságban lévő ISS-t és ehelyett 2-3-szor magasabb pályára viszik őket, a Földtől mintegy 800-1200 kilométeres magasságba.

A nagyra törő terv megközelíti az eddigi, 1370 kilométeres rekordot,

amit a Gemini 11 legénysége, Pete Conrad és Dick Gordon állított fel 1966-ban. A SpaceX ugyanolyan űrhajót fog használni, mint amilyen a NASA asztronautáit kiviszi az ISS-re. A Crew Dragon eddig csak egyszer járt az űrben, egy tavalyi, legénység nélküli tesztrepülésen. Stacey Tearne, a Space Adventures szóvivője szerint a turistaút várhatóan 2021 utolsó negyedévében fog megtörténni, a cég "több potenciális ügyféllel" folytat tárgyalásokat.

A Dragon teljesen önálló, nincs szükség profi pilótára vagy asztronautára.

Az utasok azonban képesek lesznek irányítani az űrhajót, ha szükséges. Az űrhajó kilenc négyzetméternyi területet biztosít az utasoknak, ezen belül nincsenek külön elszeparálható terek az alvásra vagy a "mosdóhasználatra". Az utazás előtt az űrturistáknak tréningen kell részt venniük az Egyesült Államokban. A Space Adventures 2001 és 2009 között nyolc turistát küldött az űrbe az orosz Szojuz rakétával. Az első űrturista, Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett az útért.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!