Pestises beteget találtak Kínában

Az 55 éves férfi, aki a Mongóliával határos Hszilingol régióban, egy kőbányában dolgozott, napok óta tartó láz miatt került kórházba.

A kórházban bubópestis fertőzéssel diagnosztizálták. A férfi megnyúzott és megevett egy vadnyulat, ekkor fertőződhetett meg a bolhacsípéssel terjedő betegséggel. A pácienst karantén alá helyezték, kezelése pedig jelenleg is folyik. Orvosi megfigyelés céljából karantén alá helyeztek még további 28, a beteggel kapcsolatban álló embert, akik közül vasárnapig senkinél

nem jelentkezett semmilyen kóros tünet. 

Idén áprilisban a szomszédos Mongóliában is felütötte a fejét a betegség: akkor egy házaspár veszítette életét bubópestis fertőzése következtében, miután a férfi mormotára vadászott, majd feleségével közösen elfogyasztották a leölt állatot. A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Évente átlagosan mintegy hatszáz pestises megbetegedést jelentenek világszerte; a legtöbbet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkáron.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!