Pokoli torony, több száz keselyű szállt meg egy adót a mexikói határon

A bűzlő madarak hányása és ürüléke is veszélyt hordoz!

Az amerikai határvédelem váratlan problémába ütközött Texasban: a mexikói szakaszon egy CBP-tornyot (US Customs and Border Protection) teljesen elleptek a keselyűk. Közel 300 ragadozómadár nyüzsög az acél építményen kívül-belül, és bizony ennyi állat rengeteget is ürít.

Teljesen telepottyantják a környéket, és az átjátszó állomásnak működési problémákat is okoznak. Az adótorony a szolgálatot teljesítő határőrök közti kommunikációt segítené. Az utóbbi hat évben gyűlt fel ennyi madár:

Fentről ürítenek, illetve öklendezik a gyomruk tartalmát ide le, ahol a dolgozók háza és felszerelése van. Hallani olyat is, hogy zsákmányt ejtenek le 90 méter magasból. Veszélyessé és ijesztővé vált mára a helyzet.

állítja a szóvivő. A bűzös hányás a torony rozsdásodását segíti elő, illetve az állatok lábáról marja le a baktériumokat.

Székletük pedig kórokozókat terít szét: szalmonellát, hisztoplazmózist és agyvelőgyulladást kockáztatva. Egy ekkora raj rothadó hullaszagot áraszt, a dögevők ráadásul csontokat és állati prémet hagynak maguk után.

Az újszülött, vagy a pár napos borjút és bárányt előszeretettel elkapják, plusz a méhlepényt is elfogyasztják. Nagy távolságból is odatalálnak egy ellés helyszínére.

írja a közegészségügyi szolgálat tájékoztatója. A logikus megoldás az lehetne, ha a helyi erők gyérítenék az állományt, és pár tetemet otthagynának közszemlére. A társaik akkor elhagynák a területet: nem szeretnek ott tartózkodni, ahol az övéik sérülnek vagy elpusztulnak. Viszont egy százéves rendelet tiltja az ilyen drasztikus beavatkozást: 1918 óta egy évnyi börtönt vagy kétszázezer dolláros büntetést kockáztat az, aki árt a fekete keselyűknek.

via GIPHY

Kímélőbb módszer volna egy elhullott példányt preparálva kihelyezni, vagy egy mű-dögről gondosodni – ez már kilenc nap alatt javulást hozhatna. Máshol tűzijátékkal is próbálkoznak, hogy elűzzék a madarakat, ami ennek a toronynak az esetében túl zajos volna. Itt fészkek és fiókák egyelőre nincsenek, csak pihenni járnak ide a szárnyasok. Esetleg egy védőháló felhelyezése szüntetné meg a problémát. Ha a pihenős téli időszak véget ér, akkor a madarak elröppennek, és megkezdődhet a torony felújítása. A Quartz szerint nagyjából 2020 augusztusára felkerülhetne a háló is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!