Popeye tudta a frankót: a spenóttól tényleg erősebbek leszünk

A leveles zöldségek magas nitráttartalma - nem pedig a vas - ugyanis kitűnő hatással van az izmainkra - tudjuk meg a Washington University School of Medicine kutatásából, amely a Circulation: Heart Failure című szaklapban került publikálásra.

A szakemberek élsportolók izomzatának alakulását vizsgálták, és kiderült: a spenót mellett a répalé - aminek szintén magas a nitráttartalma - szintén jótékony hatással van az izomzatra. Nem csak az élsportolók esetében van ez így, hanem a szívelégtelenséggel küzdő páciensek körében is hasonló eredményekről számolnak be a szakemberek.

“Noha ez csak egy egészen kis kutatás, óriási előrelépést figyelhetünk meg izomerő tekintetében már két órával azután, hogy a páciens répalevet ivott. A hétköznapi élet számos fejezete szól arról, hogy felülünk az ágyban, felkelünk a székből, megemelünk egy táskát, felmegyünk a lépcsőn. Mindez jelentősen befolyásolja az életminőséget. Abban szeretnénk segíteni a szívelégtelenséggel, rákkal és más betegséggel küzdő embereknek, hogy könnyebben vegyék ezeket az akadályokat” - mondja Linda R. Peterson professzor, a kutatás vezetője.

Andrew R. Coggan radiológia professzor szintén a sportolók - különösen a biciklisek - körében vizsgálta a répalé és a spenót jótékony hatását, majd a betegek esetében is hasonló pozitív változásokat észlelt a nitrátban bővelkedő tápanyagok étrendbe emelését követően. A kutatásban résztvevő páciensek saját kontrollcsoportjukként szolgáltak, mivel az egyik szakaszban répalevet, míg a másikban répalé-placebót kaptak, ám a kutatók is csak a kutatást követően tudták meg, hogy mikor kaptak a betegek valódi répa-italt, és mikor placebót.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/evita-ochel-194918/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!