Profi tippek wokhoz

A wokban készült ételek frissek, ízesek, pirultak, ráadásul igen gyorsan elkészülnek.

Ha jól választunk és ismerjük a használatát, hamar rá fogunk jönni, hogy a wok rendkívül hasznos eszköz, érdemes beszerezni egyet. 

Válasszuk ki a megfelelő méretűt

A túl nagy nem mindig célszerű és praktikus, otthoni használatra maximum 35 cm átmérőjű wokot válasszunk. (Ennél nagyobb esetén számolnunk kell azzal, hogy a hő nem fog egyenletesen eloszlani.) Anyagát tekintve a szénacél ajánlott: tartós, könnyen tisztítható, nem hajlik meg, mint az alumínium, illetve meg sem reped, akár a vas. Mivel sokat kell majd mozgatnunk, rázogatnunk, fontos, hogy a fogója kényelmes legyen, és ha lehet, valamilyen hőálló anyagból vagy fából készüljön. 

Be kell járatni

Az öntöttvas serpenyőkhöz hasonlóan be kell „üzemelni” a wokokat is. Ha így teszünk, elkerülhetjük a későbbi letapadásokat. Először gyorsan mossuk el, és hagyjuk megszáradni. Ezután borítsuk be a fogókat alufóliával, tegyük a tűzhelyre, és gyújtsunk alá a legmagasabb lángon. A woknak hő hatására megváltozik a színe, esetleg füstölni kezd, de ettől ne ijedjünk meg, csak a gyártás során visszamaradt olajok távoznak. Mozgassuk a wokot, hogy minden pontja felforrósodjon, majd hagyjuk kihűlni. Mossuk el ismét, és tegyük vissza közepes lángra a tűzhelyre, hogy megszáradjon. Amikor teljesen száraz, löttyintsünk bele egy kevés olajat, és vegyük még lejjebb a tűzhely lángját. Egy papírtörlő vagy ecset segítségével kenjük be a wok teljes felületét az olajjal. Ahogy a wok ismét felmelegszik, az olaj elpárolog. Ezt követően hagyjuk ismét kihűlni, mossuk el, majd a legközelebbi wok használat előtt ismételjük meg a folyamatot az olajjal.

Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!