Profi trükkök befőzéshez

A házilag eltett gyümölcsök zamata egyedülálló, utánozhatatlan. Érdemes elsajátítani a befőzés csínját-bínját!

A gyümölcslekvárok és dzsemek táplálkozás-élettani értékét elsősorban a bennük található antioxidánsok (pl. vitaminok, színanyagok) adják. Ezek gyökfogó tulajdonságuk révén képesek káros anyagokat semlegesíteni a szervezetben. Hajdan minden háziasszony tudta, miként tehetők el biztonsággal télire a megtermelt gyümölcs sok családban nincs kitől ellesni a praktikákat, így nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a szükséges teendőkről.

Kellő ismeret híján nemcsak alapanyagunk, és a befőzés ideje veszhet kárba, de meg is betegedhetünk a nem megfelelően eltett terményektől.

Befőzési egyszeregy


– Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk eltenni, és tervezzük meg előre a mennyiségeket is.
– Szerezzük be a befőzéshez szükséges eszközöket (pl. üvegeket, és ehhez légmentesen zárható fedeleket, lehetőleg csak a gyümölcsök befőzéséhez használandó nagyméretű fazekat és nagy keverő kanalat, merőkanalat, konyharuhákat, címkéket)!
– Az általános higiéniai szabályok betartása, a munkafelület, kezünk, és minden eszköz tisztasága rendkívül fontos a befőzési munkálatok során! A befőzés megkezdése előtt meleg, mosogatószeres vízzel mossunk el, folyó vízzel alaposan öblítsük le, forrázással fertőtlenítsük, majd tiszta, átvasalt konyharuhára borítva szárítsuk meg a használandó eszközöket (üvegeket, csavaros fedeleket, stb.).
– Megbízható helyről, frissen vásároljuk meg a lekvár, dzsem befőzéséhez szükséges érett gyümölcsöket!
– Gondos átválogatást követően a jó minőségű, ép példányokat alapos tisztítás (tiszta, többször váltott hideg vízben áztatás majd öblítés), és kimagozás, darabolás után minél előbb dolgozzuk fel! Sérült, penészes, rothadt, férges rész ne kerüljön a befőzendő gyümölcsök közé, mivel ezek a befőtt romlását okozhatják.

Tartósítsunk hőkezeléssel!

75 Celsius fok felett a legtöbb romlást és megbetegedést okozó mikroba elpusztul. A feldarabolt gyümölcsöket egy nagy befőző fazékba téve, állandó keverés mellett, a forrástól számított 30 percig főzzük.
– A tiszta, fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítva, a forró dzsemet/lekvárt töltsük az üvegekbe, és a tiszta, fertőtlenített tetőkkel, vagy/és befőttes gumival leszorított celofánnal azonnal zárjuk le légmentesen.
– A teletöltött üvegeket csomagoljuk papírba vagy vegyük körül textillel, és tegyük plédekkel kibélelt dobozba - hűtőtáskába. Az eltett lekvárokat addig tartsuk melegen (azaz dunsztban), amíg teljesen ki nem hűlnek. Miután kihűltek a lekvárral megtöltött üvegek, jó, ha felcímkézzük és a befőzés módjára vonatkozó jelöléssel, valamint dátummal látjuk el őket.
– Tároljuk a befőtteket lehetőleg hűvös, száraz, jól szellőző helyen.

A tartósítási technológiáról olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!