"Anyám vasalta a melleimet, hogy ne nézzenek rám a fiúk"

Világszerte több millió kislány mellét "vasalják" a szülők, hogy így tartsák tőlük távol a fiúkat.

A női nemi szerv megcsonkításának gyakorlatáról - amit még véletlenül se nevezzünk "hagyománynak" - végre egyre többet beszélünk, de létezik egy másik rettenetes, kislányokat érintő abúzusfajta is, a mellek leszorítása és "vasalása". Olyasmi ez, ami a fejlődő országokban több millió serdülő lányt érint, és sokan a szülők közül a fejlett nyugati országokba is "átmenekítették" magukkal a szokást.

Ennek lényege az, hogy mikor a kislányok serdülni kezdenek és mellük nő, az anyák és nagyanyák erős kötésekkel szorítják le a ciciket, hogy az férfiak számára ne legyen figyelemfelkeltő. Ezek az asszonyok ugyanis úgy vélik, hogy ha a mellek megjelennek, a kislányokat bármikor megerőszakolhatják, így csak "eltüntetett" mellekkel vannak biztonságban.

Bár az anyák többsége tudatlanságból, ugyanakkor jóindulatból kínozza ezzel lányát, igen gyakran a kontroll eszköze is a rettenetesen hangzó "mellvasalás". A BBC friss kisfilmjében egy Angliában élő lány elmondja, hogy 13 éves volt, amikor ráébredt, hogy a lányokhoz vonzódik, és amikor ez édesanyja számára kiderült, a mélyen vallásos anya elkezdte "vasalni" lánya mellét, hogy egyik nem számára se legyen vonzó.

Ezt a lányt pár évre rá aztán erőszakkal férjhez adta a család, és 19 évesen szült is. A kegyetlen mell-leszorítás eredményeképpen tejcsatornái azonban sérültek, így nem tudott rendesen szoptatni sem. Amennyit sikerült, az mind pokoli fájdalommal járt.

A fő probléma a szakemberek szerint az, hogy ugyanolyan taburól van szó, mint amilyen a csikló kivágása - ami még véletlenül sem "női körülmetélés" - és az áldozatok többsége nem mer beszélni a történtekről, így az edukáció sem egyszerű feladat...

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!