2019.06.28. Italy
A szuperétel – angolul superfood – kifejezés nagyon népszerű lett az utóbbi időben.
A kajszibarackról, az egyik legértékesebb hazai superfoodról már írtunk. Most olyan ételeket veszünk számba, amelyek egyáltalán nem elérhetetlenek és csak jót teszünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztunk belőlük - az
Ízes Élet cikke.
A szuperétel – angolul superfood – kifejezés nagyon népszerű
lett az utóbbi időben. Ennek a marketingfogásnak köszönhetően már-már aranyáron el lehet adni olyan alapanyagokat is, amelyekről talán még sosem hallottunk, és ezért nem is tudjuk pontosan, miért tesznek olyan sokat az egészségünkért. Közben azonban elfeledkezünk olyan, olcsóbban kapható alapélelmiszerekről, amelyek könnyen beszerezhetők, és éppen annyira szuperételek, mint az előzőekben említettek.
Szuperétel ugyanis minden olyan tápanyagdús élelmiszer, amely kiemelkedően magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns-, rost- és fitonutriens tartalommal rendelkezik. Ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen beiktatjuk a mindennapi étkezéseinkbe, máris sokat teszünk azért, hogy megőrizzük immunrendszerünk egészségét, és megakadályozzuk a szervezetünkben kialakuló gyulladásokat.
Íme néhány egyszerű példa:
A manapság népszerű szuperételként hirdetett acai bogyó – késő tavasszal és kora nyáron – nálunk is kapható „rokona” az áfonya, amelyet jóval kedvezőbb áron tudunk beszerezni. Felhasználhatjuk turmixokhoz, süteményekhez, zabkása feltétként, vagy önmagában is fogyaszthatjuk. Ebben az
apró gyümölcsben több antioxidáns található
mint bármelyik másikban, ennek köszönhetően semlegesítheti az öregedésért felelős DNS-molekulákat károsító szabadgyököket, valamint kiemelkedően magas a K-vitamin tartalma. Egy másik szuperétel a kivi, amely elsősorban magas C-vitamin tartalmával emelkedik ki a többi gyümölcs közül, tehát szintén fontos antioxidáns. Immunerősítő hatása miatt különböző megfázásos és influenzás betegségek alatt felgyorsíthatja a gyógyulást. A-vitamin tartalma segít egészségesen tartani a bőrünket, B6-vitaminjai révén pedig terhességvédő tulajdonságokkal is rendelkezik.
A tojás általában csak magas fehérjetartalma miatt
kerül említésre, pedig ezen kívül még B2-, B6-, B12- és D-vitamin, valamint cink és vas is található benne. A sárgájának köszönhetően segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet. Ha tehetjük, válasszunk házi, szabad tartásból származó tojást vagy biotojást, ezek ugyanis nem tartalmaznak antibiotikumokat és hormonokat. A nyár végén-kora ősszel megjelenő sütőtököt sem csak szezonalitása miatt érdemes fogyasztani. Az egyik leggazdagabb béta-karotin forrásunk ugyanis, ez pedig egy olyan antioxidáns, amely segíthet védekezni egyes rákfajták, szívbetegségek és az öregedés ellen. A-vitaminnal párosulva szemünk és bőrünk egészségéért is felelős.