Robot is pontoz a németországi torna világbajnokságon

A Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon egy japán fejlesztésű pontozórobot is segíti a zsűri munkáját.

"Új fejezet kezdődött a tornasportban" - idézi a nemzetközi szövetség elnöke, Vatanabe Morinari szavait a The New York Times. A japán Fujitsu cég által tervezett technológia lényege, hogy harminc - alig észrevehető - szürke dobozt helyeztek el a versenyterületen, amelyek háromdimenziós lézerérzékelőkkel nyomon követik a tornászok mozgását. Az adataik egy központi rendszerbe kerülnek, ott a mesterséges intelligencia elemzi a test helyzetét, sebességét és a szögállásokat, ezzel segítve a pontozók dolgát.
Egyelőre nincs szó arról, hogy a robot pontozó átveszi az emberek szerepét, hiszen a végső szót a zsűritagok mondják ki. A mesterséges intelligencia két esetben állt a bírók rendelkezésére Stuttgartban. Egyrészt a nehézségi értéket jelző pontszámok megerősítésére, amikor a tornászok megkérdőjelezték a döntésüket, másrészt amikor jelentős eltérés volt a zsűritagok pontjai között. Ráadásul egyelőre csak a lólengés, a gyűrű és az ugrás versenyeinél használják. Vatanabe elismerte, hogy az

emberi tévedések jelentős mértékben befolyásolhatják a pontozást,

a legmodernebb technológia segítségével viszont tettek egy lépést az igazságosság felé. A technológia segítsége már eredményezett "néhány változást" a világbajnokságon, mert a bírók a gyakorlatok jelentős részénél használták a rendszert ellenőrzési és oktatási célból. A világbajnokság előtt több száz tornász vett részt egy olyan analízisen, amely során rögzítették a testük és a mozgásuk adatait, hogy az elemzés a verseny alatt a lehető legpontosabban folyhasson.
    
Tom Forster, az amerikai női válogatott csapatkoordinátora úgy vélekedett, ha egyszer kiderül számukra, mit látnak a robotok, az új irányt szabhat az edzésmunkának is, hiszen az emberi szem nem képes mindent érzékelni. A Fujitsu és a nemzetközi szövetség tervei szerint a lézeres érzékelők a nézői élményt is fokozhatják a jövőben, ezen a héten már kísérleteztek is azzal, hogyan lehet beépíteni az adatokat a televíziós adásokba.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!