Római stílusú fürdő romjait tárták fel Kínában

Tizedik századi, román stílusú közfürdő romjait tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A négyszáz négyzetméteren elterülő komplexum

kutakkal szegélyezett, téglából emelt főépületből,

a keleti oldalon álló vályog szerkezetből, valamint a kemence számára kialakított területből állt. A főépület föld alatti része biztosította a hőt a felszínen kialakított fürdő számára.
Vej Csien, a pekingi Zsenmin Egyetem professzora, az ásatás vezetője szerint a fürdő a korai Tang-dinasztia (618-907) idején épült ókori város, Tangcsaotun része volt. A szakember szerint a nagy valószínűséggel közfürdőként használt építmény

hatalmas és lenyűgöző volt, hosszú időn át használták

és számos felújításon átesett. "Az ókori várost az eurázsiai sztyeppe ölelte körbe, ahol a nyarak forrók és szelesek, a telek hidegek és fagyosak voltak, ezért érthető, hogy egy közfürdőt építettek egy ilyen éghajlaton. A komplexumot nem csupán a helyiek, hanem

az utazók is használhatták"

- jegyezte meg Vej. A romokon a román stílus, míg a területen talált kisebb tárgyi leleteken, köztük agyagedényeken és faldíszítéseken a Csungjüan régió és a helyi kultúrák jegyei köszönnek vissza. A régészek szerint a területen immár három éve folynak ásatási munkák.

China Daily

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!