Selejtezett okostelefonok menthetik meg az őserdőt

Egy mobil 300 hektárt tud ellenőrizni.

A Rainforest Connection nevű, kaliforniai nonprofit szervezet fejlesztése előre jelzi a hatóságoknak, ha valahol illegális fakivágás készül. Egy öreg telefon háromszáz hektár esőerdőt képes megfigyelni, a legmodernebb szoftverek segítségvel – írja a ComputerWorld.

Az öreg és kidobásra ítélt okostelefon jól használható az esőerdők, így a Föld légkörének védelmében. Ezek az erdők kötik meg a legtöbbet a globális felmelegedésért felelős széndioxidból.

Egy fa kivágásáért három dollárt kapnak a bűnözők, eközben az illegális erdőirtások feketekereskedelme akár százmilliárd dollárt is megmozgathat. Eközben a légkör szennyezéséhez az esőerdők irtása jobban hozzájárul, mint a globális közlekedés. A trópusi fakivágások legalább ötven, de egyes helyeken akár kilencven százaléka is a feketepiachoz és a bűnszervezetekhez köthető. 


Egy esőerdő alapzaját az ott élő állatok „beszéde” adja. Ha valahol pusztítás készül, azt a dzsungel lakói riadtan jelzik egymásnak. A fejlesztés folyamatosan elemzi, tanulja a dzsungel alapzaját, így meg tudja „jósolni” hol akarnak legközelebb fát vágni a bűnözők. Hiszen, ha azok már a helyszínen vannak, a károkozás megtörténik a hatóságok megérkezésére.A cég öt éve fejleszti a rendszerét: a régi okostelefonokat napelemmel és vízszigetelve helyezik ki a fákra. A koordinátákkal rögzített hangokat folyamatosan továbbítják egy szoftvernek, ami folyamatosan elemzi azokat.

A rendszer a madárhangok változása mellett elsősorban a nehézgépek és a fűrészek zajának elemzésével deríti ki, hova kell riasztani a hatóságokat. Egyetlen öreg mobil háromszáz hektárnyi esőerdő-területet véd, ami évente 3000 autó széndioxid-kibocsátását semlegesíti. A Rainforest Connection jelenleg 2500 négyzetkilométer esőerdőt figyel, tíz országban. A rövid távú cél a lefedett terület, és a résztvevő országok számának kétszerezése.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!