Senki se gondolta, hogy ez az, ami már csecsemőkorban is árt a fogaknak

Még egy ok, hogy a dohányosok letegyék a cigarettát a baba közelében: a passzív dohányzás - számos egyéb negatív mellékhatása mellett - fogszuvasodást is okoz - derül ki egy friss japán kutatásból.

Azok a gyerekek, akik 4 hónapos koruk körül passzív dohányzásnak vannak kitéve, 3 éves korukig megtapasztalják a fogszuvasodás problémáját. Ezeknek a gyerekeknek nagyjából kétszer nagyobb esélyük van a lyukas fogra, mint a cigarettamentes szülők csemetéinek.

Érdekes módon azonban az anya terhesség alatti dohányzása nem befolyásolja ezt az arányt, viszont kiderült, hogy a legtöbbször az apa az, aki rágyújt a gyerek közelében. A Kyoto University munkatársai szerint a passzív dohányzás az egyik legjelentősebb, máig megoldatlan probléma, ami a világon 10-ből 4 gyereket érint.

“A kutatásban résztvevő gyerekek felének van olyan közeli családtagja, aki rendszeresen dohányzik. Főként az apák nem tudják letenni a cigarettát. Hiába a kitartó ismeretterjesztés és a sok dohányzás elleni kampány, a jelenség még mindig számos gyerek életminőségét rontja nap mint nap” - mondja a felmérést vezető Dr. Koji Kawakami professzor.

A szakember szerint fontos, hogy kutatási eredményük a fogorvosokhoz is eljusson, hiszen így ők is részt vehetnek a dohányzás elleni kampányban, és figyelmeztethetik pácienseiket a füstölgés még egy negatív hatására.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/mojpe-885231/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!