Sokkal hasznosabbak a molylepkék, mint azt eddig hittük

Vezető szerepet játszanak a molylepkék sok növény beporzásában, állítja egy új kutatás.

A Biology Letters tanulmánya szerint az éjjeli molylepkék beporzási hálózata jóval nagyobb és összetettebb, mint a nappali rovaroké, például a méheké. Ezért sürgősen meg kell állítanunk a molyok számának csökkenését.

A növények beporzói iránt érzett aggodalom eddig szigorúan a méhekre szorítkozott - a  növényvédő szerek pusztítása miatt egyre nagyobb figyelem irányult rájuk. A molyok iránt ellenben eddig nem ébredt hasonló szimpátia.

"Hatalmas tévhit, hogy minden moly megeszi a ruhákat.

Egyáltalán nem ez történik. Sok moly a növényeket látogatja meg, és fontos részét képezik a beporzási folyamatnak" - fejtette ki Richard Walton, a University College London (UCL) tudósa, a tanulmány társszerzője.
Walton és kollégái a molyok aktivitását figyelték Norfolk megye szántói és tavai körül. A vizsgált molyok 45 százaléka szállított pollent, ez 47 különböző növényfajtól származott, köztük számos olyantól, amelyet alig látogatnak a méhek, zengőlegyek és lepkék - írja a BBC News. A tudósok arra jutottak, hogy míg a darazsak és méhek általában a legtermékenyebb pollen- és nektárforrásokat célozzák, a molyok sokkal több fajt látogatnak.
"Munkánkból az derült ki, hogy

a molyok generalisták, nem csak a virágok egy szűk csoportját látogatják"

- mondta Walton. Korábbi tanulmányok arra fókuszáltak, hogy miként képesek a molyok szájszervükön vagy orrukon szállítani a pollent. Az új kutatás arra a pollenre összpontosított, amely a molyok szőrös testére tapad, miközben az állatok táplálkozás közben ráülnek a virágra. A tudósok szerint a molyok kiegészítik a nappal aktív beporzók munkáját és segítenek megőrizni a növénypopuláció változatosságát és gazdagságát.

A molyok száma a hetvenes évek óta erősen csökken.

Ennek okai nagyrészt a mezőgazdasági változások és a növényvédő szerek használatának elterjedése. Ez negatív hatással van a molyokkal táplálkozó madarakra, például a kakukkra is. Számuk csökkenése a molyok számának csökkenésére vezethető vissza - véli Walton. Hasonló a helyzet a denevérekkel is.

A molyok helyzetének javításához változtatni kell a rovarok megítélésén is. "Amit nem látunk, arról nem veszünk tudomást. Látjuk nappal a méheket, látjuk, amikor rászállnak a virágra, szóval a láthatóság szempontjából jobb műszakban dolgoznak. A molyok azonban nem kevésbé fontosak. Elengedhetetlen az imázsuk javítása, hogy az emberek lássák, milyen fontos ökológiai szerepet játszanak" - mondta a kutató.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!