2019.05.16. Italy
Szaftos hús, könnyű köret, csak szeretni lehet!
Amikor
hét elején csirkecombtekercset főztem, itt Budapesten inkább hasonlított ősziesre az idő, mint májusira, éppen ezért
színeket és tavaszias ízeket szerettem volna a tányérra varázsolni.
A spárga már kifejezetten jó árban van a piacon, és a parázskrumpli is halmokban áll, így hát semmi akadálya egy könnyű ebédnek ebben az esős, zord időben - írja
ínycsiklandó cikkében az Ízes Élet.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kicsontozott csirke felsőcomb
só, őrölt fekete bors
12 dkg tetszőleges zsírosabb sajt (trappista, gouda, edami)
16 szelet fekete-erdei sonka (vagy baconcsík)
kevés olaj a sütéshez és a sütőtálhoz
80 dkg parázsburgonya
3 nagy paradicsom
1 köteg zöld spárga (50 dkg)
Elkészítés:
A húsfiléket óvatosan szétnyitjuk, kissé kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A sajtot hasábokra vágjuk, és a csirkeszeletek közepére helyezzük. Szorosan feltekerjük, majd darabonként 2-2 szelet fekete-erdei sonkával (vagy baconcsíkkal) körbetekerjük úgy, hogy ne tudjon majd sülés közben kifolyni az olvadozó sajt. Egy serpenyőben, a felhevített olajon, oldalanként fél-fél perc alatt elősütjük a tekercseket, majd olajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk.
Közben a burgonya héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd bő vízben megfőzzük a krumplikat. A sütőtálat letakarjuk alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35 percet sütjük, a 20-25. perc táján hozzáadjuk a megmosott, felcikkezett paradicsomokat.
Amíg mindez készül, a spárgákat megtisztítjuk (fás végeiket letörjük, a szárakról eltávolítjuk a „pikkelyeket”). 35 perc után a sütőtálba szórjuk, a paradicsommal együtt finoman megsózzuk. Levesszük az alufóliát, felemeljük a hőfokot 190-200 °C-ra, és még kb. 10-12 percig sütünk együtt mindent, amíg a spárga is roppanósra puhul. A főtt burgonyával tálaljuk.