Ősrégi királyok sírját tárták fel Görögországban

Háromezer-ötszáz éves, monumentális királysírokat fedeztek fel amerikai régészek egy mükénéi kultúrához tartozó palota szomszédságában, a dél-görögországi Peloponnészosz régióban.

A bronzkori, püloszi palota mellett lévő föld alatti, kupolás sírok (tholosz) teteje az ókorban beomlott, így a kamrák annyira megteltek földdel és törmelékkel, hogy kifosztani sem sikerült - közölte a görög kulturális minisztérium. A két sírt korábban többször feldúlták, nem úgy, mint azt a másik, mükéné korabeli sírt, amelyet 2015-ben fedeztek fel a közelben, benne nagy mennyiségű arany-, valamint ezüstkinccsel, ékszerekkel, és amelybe feltehetőleg Pülosz egy korai uralkodóját temették. A most feltárt sírokban egy - bikákat és árpakalászokat ábrázoló - arany pecsétgyűrűt, valamint egy

Hathor egyiptomi istennőt ábrázoló aranyamulettet találtak

a régészek, akik szerint a leletek a bronzkori kereskedelmi és a kulturális kapcsolatokról árulkodnak. A minisztérium szerint a felfedezés jelentőségét az adja, hogy értékes információkkal szolgál a mükénéi kultúra (i.e. 1650-1100) korai szakaszáról. A nagyobbik sír padlószinti átmérője 12 méter, kőfalainak magassága 4,5 méter, ami kevesebb mint a fele az eredeti magasságuknak. A másik sír nagyjából kétharmad ekkora és falai két méter magasra nyúlnak. Mindkét tholoszt az elmúlt két évben fedezték fel a Cincinnati Egyetem régészei.

Nyitókép: Hathor istennő arany amulettje. Kép: Vanessa Muros, Department of Classics, Cincinnati Egyetem.

via

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!