Stroke: leginkább a vegánok veszélyeztetettek

Egy nagyszabású új kutatás szerint a stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői.

48 ezer ember adatait elemezte egy, az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú oxfordi vizsgálat (EPIC-Oxford). Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe.

Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték. Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük háromszáz esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján.

A kutatók szerint az is elképzelhető,

hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében. “Nem ok-okozati kapcsolatot vizsgált a jelen kutatás, hanem az adatok elemzésével kapcsolatot állapított meg. Az üzenet azonban mindenki számára az lehet, hogy a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani. A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket” – mondta Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!