Süketeknek mutatná meg Beethoven zenéjét egy óbudai zenekar

Az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) Beethoven születésének 250. évfordulóján a zeneszerzőhöz hasonlóan hallássérülteknek is lehetővé teszi, hogy megismerjék zenéjét.

Idén decemberben lesz 250 éve, hogy megszületett Ludwig von Beethoven, minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője. Azt, hogy élete végére, egész pontosan az utolsó nyolc évére teljesen megsüketült, azok is tudják, akik soha nem hallgatják műveit, meg egyáltalán klasszikus zenét sem. Azt azonban már kevesebben, hogy egészen fiatalon, nagyjából 25 éves korában elkezdődött halláskárosodása, emiatt pedig az öngyilkosságot is fontolgatta.

Az Óbudai Danubia Zenekar a jubileumi év elején kezdődő koncertsorozatán a hallássérültekkel is szeretné megismertetni munkásságát, akik legjobban át tudják érezni szenvedéseit: "Minden fizikális eszközt bevetünk majd, hogy valamiképp

át tudjuk adni a zene fantasztikus élményét

azoknak az embertársainknak is, akik halláscsökkenéssel élik mindennapjaikat. A zártkörű előadások során Hámori Máté karmester jeltolmács segítségével beszél Beethoven zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekszünk átélhetővé tenni a siketek számára. A hallókészülék-viselő résztvevők kipróbálhatják, hogyan hangzik a zene, a világ legerősebb és leginnovatívabb hallássegítő technológiájának segítségével."

Aki szeretne részt venni a programon,

e-mailben jelezze az beethoven@odz.hu címre küldött levélben. Kérik majd a halláskárosodás mértékének megadását is a regisztrációs lapon, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb eszközt kaphassa. Más kérdésekre is szívesen válaszolnak ezen az e-mail-címen. Az első ingyenes esemény Alpha és omega címmel február 7-9. között, most hétvégén lesz a Budapest Music Centerben. Március 27-től Fel-/meg-/kiszabadulás, május 15-től pedig Szétszakított szabályok címen folytatódik a sorozat.

A karmester-házigazda Hámori Máté

mellett klarinéton közreműködik Tószegi Bernát, Tekula Endre kürtön, Szilágyi Kristóf fagotton, Major Tamás hegedűn, Halmay Veronika brácsán, Kurucz Krisztián csellón, Mohácsi Norbert bőgőn, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus.

Koncertblog

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!