Szapioszexualitás: a vonzalom új formája

A szapioszexualitás tipikusan 21. századi jelenség. Lényege a külső adottságok helyett az intelligencia iránti vonzódás.

Na de miért vonzó a magas érzelmi intelligencia?

A szapioszexuális személy számára az IQ-hoz köthető kvalitások sokkal vonzóbbak, mint a külső megjelenéssel kapcsolatos jegyek. Ugyanígy beszélhetünk az érzelmi intelligenciához, azaz EQ-hoz való vonzódásról is. Sile Walsh ír coaching pszichológus és szervezeti tanácsadó szerint 

az öntudatosság, a rugalmasság és az empátia az „új szexi”

A magas érzelmi hányadossal bírók könnyebben építenek ki és tartanak fent mély és minőségi társas kapcsolatokat. És hogy miben rejlik a vonzerejük?

Sikeresek

Az EQ (Emotial Quotient) fejleszthető tulajdonság, segít abban, hogy felismerjük és kezeljük saját és más emberek érzéseit. Az öntudatosság, önszabályozás és a többi ember megértését segítő empátia és asszertív kommunikáció az élet minden területén sikerhez vezet. Az, hogy valaki nem esik bele ugyanazokba a hibákba, képes alkalmazkodni és erős tud maradni a nehéz helyzetekben is, erőt sugároz. Márpedig a sikerből és erőből eredő magabiztosság vonzó.
A Kósa Erika Akadémia egyéni és vállalati szinten is foglalkozik az érzelmi intelligencia fejlesztésével. „A cél, hogy minél többen tudják tudatosan alkalmazni az EQ képességét, ezáltal sikeresek legyenek az élet minden területén. Jómagam több tízezer ember vezetésében vettem már részt, és felelősen kijelenthetem, hogy a sikerem egyik legfőbb titka az érzelmi intelligencia.” – mondja Kósa Erika.

Békességet sugároznak

A magas érzelmi intelligenciájú személyek sokkal jobban képesek kezelni a stresszes szituációkat, türelmesebbek másokkal, nem cselekednek indulatból és megbízhatóbbak. Igyekeznek a megoldásra koncentrálni, és nem játszmákat, vitákat generálni. Ismerik magukat és az érzelmeiket, bíznak a megérzéseikben. Ez a fajta érzelmi biztonság és kiegyensúlyozottság pedig a legtöbb embernek nagyon fontos, erre törekszik ő maga is, és ezt keresi a partnerében is.

Fejlődésre ösztönöznek

Vonzó, ha nem félünk a változástól, folyamatosan fejlődni szeretnénk, motiváltan az élet területein. Ha teszünk a céljainkért, nem másoktól várjuk a megváltást. Az ilyen, ambiciózus ember környezetére is hatással van, őket is húzza magával.

Igazán törődnek

Magas empátia szintjüknek köszönhetően tényleg érdeklődnek és törődnek mások hogylétével. Tapintatosak, figyelmesek és előzékenyek. Emellett szenvedéllyel fordulnak a kisgyermekek és az állatok irányába is, ami szintén vonzó a másik ember számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki mással foglalkoznak, csak magukkal nem, épp ellenkezőleg. A magas érzelmi hányadossal rendelkező egyének tisztában vannak saját igényeikkel, és elegendő minőségi időt szánnak magukra is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!