Szinte kihalt állatot sikerült klónozni

A San Diego-i állatkertben klónozott Przsevalszkij-csikó jött világra.

A vadonban már szinte teljesen kihalt faj egyedét így először sikerült klónozni - írja a CNN. "A csikó születése növeli a veszélyeztetett vadon élő állatok genetikai megmentésének esélyeit. A fejlett szaporítási technológiák megmenthetik a fajt, lehetővé téve számunkra a genetikai sokféleség helyreállítását" - fogalmazott Ryan Phelan, a Revive & Restore természetvédelmi szervezet igazgatója. A szervezet biztosította a biotechnológiát a klónozáshoz, amelyben a San Diegó-i állatkert és a ViaGen Equine működött közre.

A klónozáshoz használt DNS-t 1980-ban fagyasztották le

a San Diegó-i állatkertben. A ló, amelynek DNS-ét a klónozáshoz használták 1975-ben született Nagy-Britanniában, és 1978-ban került az Egyesült Államokba, ahol 1998-ig élt. Az augusztusban született csikó a Kurt nevet kapta Kurt Benirschke előtti tisztelgésül. A tudós indította azt az állatmegőrzési programot, amely a több ezer állatfaj sejtjeit és DNS-ét tároló Frozen Zoo (Fagyasztott állatkert) létrehozásához vezetett a San Diegó-i állatkertben.

Kurt az állatkert szafariparkjába kerül majd,

amikor már elég nagy lesz ahhoz, hogy szaporodjon. Bob Wiese, az állatkert tudósa hangsúlyozta, hogy a csikó a faj genetikailag egyik legértékesebb egyede lehet. A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla. Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. 

Nyitókép: Scott Stine - San Diego Zoo

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!