Szomorú: csikkel eteti fiókáját ez a madár

Ha dohányzol, csak szemetesbe dobd a csikket, mert megöli az állatokat.

Fiókáját csikkel etető madarat fényképezett egy természetfotós egy floridai tengerparton. Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a madarak összetévesztik a táplálékot a szeméttel,

a környezetszennyezés így halálos következményekkel jár.

Karen Mason fotós a Tampa közelében lévő St. Pete parton kapta lencsevégre azt a pillanatot, amikor egy karibi ollóscsőrű madár (Rynchops niger)

eldobott csikket ad a fiókájának.


Mason a Facebookra posztolta a képet a következő figyelmeztetéssel: "„Ezek a madarak minden évben itt költenek, nálunk, Floridában. Mivel mostanra alig-alig akad itt olyan partszakasz, ami ne lenne dugig strandolókkal, a madarainknak meg kellett tanulniuk együtt élni velünk. És a szemetünkkel. Ha dohányzol, kérlek, ne dobd el a csikket" - idézte a BBC News.
A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB) közleménye "szívszorítónak" nevezi a fotót, mondván: "a természet küzd, hogy alkalmazkodjon az emberi szemeteléshez".


Mason másik fotóján a fióka csőrében viszi a csikket. 


"Sok madár kíváncsi azokra a dolgokra, amelyeket kidobunk, megpróbálják kideríteni, hogy ehetőek-e vagy sem. Sajnos ez a madár tápláléknak ítélte a csikket" - mondta az RSPB szóvivője. Számtalan állatot ejtenek csapdába, sebesítenek, betegítenek vagy ölnek meg az ember által készített termékek. Ha ez a fióka végül megette a cigarettacsikk maradékát, szinte biztos, hogy már nem él.
"Fészekrakáshoz használják fel a szemetet. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a szemét veszélytelen, legfeljebb rendetlen lesz tőle a környezet, az ilyen szívszorító képek azonban megmutatják, hogy valójában milyen drámai hatása van a természetre" - közölte a szóvivő.

Képek forrása: Karen Mason

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!