Szomorú dolog derült ki a gyümölcslevekről

Elképzelhető, hogy a reggeli pohár gyümölcslé nem is annyira jótékony hatású, mint gondoljuk – sőt, egyenesen káros.

A kutatók szerint a gyümölcslevek olyan sok cukrot tartalmaznak, hogy nem csökkentik, inkább növelik bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát. Mire az italt feldolgozzák és csomagolják, a gyümölcslé rákellenes összetevőinek nagy része elveszik. A Journal of the American Dietetic Association szakfolyóiratban megjelent kutatásban az ausztrál kutatók a különböző gyümölcsök, zöldségek és gyümölcslevek hatását vizsgálták a béldaganatok megelőzésében.

A kísérletben 2200 felnőtt önkéntes vett részt.

Az étrend elemzése és az után követés alapján kiderült, hogy a gyümölcsök és zöldségek napi rendszerességű fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét, míg a nagy mennyiségű gyümölcslevet fogyasztókban magasabb kockázatot mutattak ki. Kiderült, hogy a napi három pohár gyümölcslevet ivók esetében nagyobb az esélye a végbélrák kockázata. A kutatók úgy vélik, hogy a gyümölcslevek magas cukortartalma kiválthat bizonyos daganattípusokat. A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy a rák ellen védő gyümölcs összetevők nagy része, többek között a rost, a C-vitamin és

az antioxidánsok is elvesznek a feldolgozás során.

A hivatalos ajánlások szerint a napi öt adag zöldség és gyümölcs gyümölcslevet is tartalmazhat. Brit kutatók ugyanakkor a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyümölcslevek magas cukortartalma miatt nem szabad az öt adag egyikének felszámolni. Más szakértők ennek ellenére nem javasolják a gyümölcslevek mellőzését, mivel ezek még mindig egészségesebbek más italoknál.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!