Szomorú dolog derült ki a tetvekről

Sokszor még a rendszeres hajmosás sem garancia arra, hogy nem esünk áldozatául az apró rovaroknak.

A serkékkel kapcsolatban sok tévhit él bennünk, és mivel az őszi-téli hónapok a tetvek kedvelt szezonja, összegyűjtöttünk öt dolgot, amit sokan nem tudnak a fejtetűről.

Nem ugrálva közlekednek

Sokakban él az a tévhit, hogy a tetvek egyik fejről a másikra ugrálva közlekednek, holott ez nincs így. Az apró, szezámmag méretű rovarok nem ugrálnak, hanem másznak, és akár 23 cm-re is képesek eljutni egyetlen perc alatt. Nem meglepő tehát, hogy óvodai és iskolai közösségekben, ahol sok gyermek tartózkodik egymáshoz közel, pillanatok alatt képesek megfertőzni akár egy egész osztályt is.

Sosem az ápolatlanság jele

Jellemzően azt gondoljuk, hogy a tetű előfordulása az ápolatlansággal jár együtt, és a serkék akkor jelennek meg, ha valaki nem gondozza rendszeresen a haját. A PedicuStop szakértője szerint a közhiedelemmel ellentétben a tetvek a tiszta és gondozott fejbőrt kedvelik igazán, így nem ritka, hogy rendszeres hajmosás mellett is megjelennek. Ennek ellenére sokan elfeledkeznek arról, hogy időről időre ellenőrizzék gyermekük fejbőrét, az emberek 53 százalékának ugyanis nincsenek tünetei egy fertőzés során.

Egyszerre akár több ezer fejtetű is lehet egy gyermek fejbőrén

A tetvek természetüknél fogva folyamatosan új gazdát keresnek, akinek a fejbőrén lerakhatják serkéiket. A nőstény tetű már 24 órával a párosodás után elkezdi lerakni az első tojásokat. Az átlagos tetűfertőzés során húsz tetű jelenhet meg a hajzaton. A nőstény rovar rövid, harmincnapos élete során naponta 5 és 10 közötti petét rak le, ennélfogva pár nap alatt akár több száz tetű is keletkezhet egy kisgyermek fejbőrén.

Érdekes? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!