Szomorú sors vár idén a Balti-tenger kölyökfókáira

A Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén száz számra pusztulnak a púposfóka kölykök az évtizedek óta első jégmentes tél miatt.

A púpos fókáknak szükségük van a szaporodáshoz, kölykeik felneveléséhez a jégre, ahol kellő távolságra vannak a ragadozóktól, így a farkasoktól és a rókáktól. Jég hiányában a fókák olyan apró szigetekre kényszerülnek, amelyeket normális körülmények között kerülnének. A túlzsúfoltság szétzilálja a tenyészidőszakot, csökkenti a fóka újszülöttek túlélési arányát.

Egyes szigetek teljesen fehérek a fókakölyköktől.

Soha korábban nem láttak ilyet - mondta el a Reutersnak Mart Jussi, aki harminc éve tanulmányozza a fókákat. A kutató szerint némely nagyobb sziget annyira túlnépesedett, hogy a kölykök halálozása aránya ott legalább ötven százalékos. A tömegben a kölykök könnyen elveszítik anyjukat és nem jutnak elegendő élelemhez. A Balti-tenger térségében évi háromezer fókabébi születik, legtöbbjükre most a közeli halál vár.

Súlyosbítja a problémát a koronavírus-járvány,

amely miatt az észt kormány megtiltotta az utazást a szárazföld és a szigetek között, így a kutatók sem utazhatnak a helyszínre. A lett természetvédelmi ügynökség naponta több száz bejelentést kap tengerparton felbukkanó olyan fókákról, amelyek normális körülmények között jégtáblákon élnének. - Több a parton a fóka, mint valaha - mondta Agnese Balandina, az ügynökség szakértője.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!