Szörnyszülöttként lépett fel a cirkuszban, hogy gyerekeit eltartsa

Mary Ann Bevan csinos, átlagos fiatal nő volt, ám egy ritka hormonális betegség következtében külseje drasztikusan megváltozott.

Ann egy nyolcgyerekes londoni munkáscsalád sarjaként jött a világra a 19. század végén, fiatalon kórházban dolgozott nővérként, majd férjhez ment és négy gyereke született. Már a harmincas éveiben járt, amikor fura tüneteket észlelt: először ujjai megdagadtak, lába két számot nőtt, amit egyszerűen a szülések számlájára írt. Később azonban minden testrésze megnagyobbodott, arcvonásai pedig eltorzultak.

A korábban csinos nő egy ritka hormonális betegségben, a felnőttkori gigantizmusban, más néven akromegáliában szenvedett. Ennek kezelése még ma is komoly orvosi feladat, mivel többnyire az agyban lévő tumor okozza az elváltozásokat, de a 19. században még csak diagnózisa se volt Bevannak, nemhogy esélye a gyógyulásra. megtanult hát együtt élni a tünetekkel, amelyek nem csak külseje eltorzulását hozták magukkal: erős migrénekkel, szédüléssel és rosszullétekkel is küzdött.

Férje mindvégig mellette állt, de mikor meghalt, Ann és négy gyereke kenyér nélkül maradt. Akkoriban egy sokgyerekes özvegyasszonynak nem sok esélye volt a boldogulásra. Ann tehát jelentkezett egy versenyre: egy show-műsorra, ahol a világ legrondább nőjét választják ki. Nyert is, komoly pénzjutalmat zsebre téve ezzel. Ekkor született meg fejében a terv, hogy külsejéből fog megélni.

A századfordulón nagy divat volt a különféle átlagtól eltérő külsőségek cirkusz bemutatása: a kétfejű ember (sziámi ikrek), a törpe, a végtagok nélküli férfi... és persze a világ legrondább nője. Ezen a címen szórakoztatta a közönséget tehát Mary Ann Bevan is, hogy etetni tudja családját. Ötvenhárom éves korában halt meg.

Később a Hallmark viccesnek szánt kártyán használta fel arcképét: "vakrandi: az elképzelés (itt egy átlagos, helyes nő arcképe) és a valóság (itt egy kép Bevanről)". Egy endokrinológus felismerte a képen az asszonyt, és felszólította a Hallmarkot, hogy ne csináljon viccet egy beteg nő kálváriájából. A képeslapok végül eltűntek...

kép: public domain, a készítő több mint 80 éve elhunyt

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!