Tényleg halálos méreg van az alma magjában?

Egyesek szerint az almamag annyira mérgező, hogy akár bele is halhatunk abba, ha véletlenül megesszük.

Az alma magja más gyümölcsök magjához hasonlóan tartalmaz egy bizonyos amigdalin nevű anyagot, amely az emésztőrendszerünkben hidrogén-cianiddá alakul át. Ahhoz viszont, hogy az amigdalin valóban megemésztődjön, a magot vagy alaposan össze kell törnünk, vagy jól megrágnunk, mielőtt a gyomrunkba kerül. Tehát ha véletlenül csak lenyeljük a magot, akkor

a világon semmi bajunk sem fog esni.

Ami pedig ennél is lényegesebb, az az, hogy egy-két mag csak minimális mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot. Ahhoz, hogy halálos mennyiségű cianid képződjön a szervezetünkben, legalább 150, de inkább több ezer magot kellene összetörve megennünk, és valljuk be, ez az elképzelés cseppet sem életszerű.

Az almamag ráadásul egyáltalán nem finom,

ne rágcsáljuk feleslegesen. De ha véletlenül le csúszik egy-két kis alma mag, akkor sem kell egyből a sürgősségire rohannunk… Az ép magot egyébként nem tudjuk megemészteni, így az csak keresztülvándorol a testünkön, majd annak rendje és módja szerint távozik idővel. Végül azt is fontos megjegyezni, hogy szervezetünk a kis mennyiségű ciánt képes kezelni, így ha még el is ropogtatjuk véletlenül a gyümölcs magját, az sem jelent halálos ítéletet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!