Tényleg sokkal jobb most nőnek lenni Szaúd-Arábiában, mint eddig volt?

Drasztikus változások a szaúdi nők életében: vezethetnek autót, indulhatnak önkormányzati választáson és mostantól férfigyám engedélye nélkül is lehet útlevelük. De vajon valóban jó most arrafelé nőnek lenni?

A pozitív változások mögött Szaúd-Arábia koronahercege, a 33 éves Mukrin bin Abdul-Aziz áll. Őt amolyan pozitív nőjogi aktivistaként ismerik hazájában, aki rengeteget tett a nők helyzetének javítása érdekében.

Először lehetővé tette, hogy a nők autót vezessenek és önkormányzati választásokon szavazhassanak és indulhassanak, most pedig egy sor újabb intézkedést vezetett be: a nők férfigyám engedélye nélkül, önállóan is útlevelet kérelmezhetnek és utazhatnak, továbbá ők is kezdeményezhetik a házasság és a válás regisztrálását.

Mindez pazar változásnak tűnik, de a valóság összetettebb: a nők továbbra sem maguk döntik el, kivel és mikor házasodnak és válnak, és önálló anyagi forrás híján - hiszen többségük nem dolgozik, illetve nem annyit keres, mint egy férfi - az utazgatás sem igazi opció a számukra.

Tény, hogy valamiféle modernizáció elindult Szaúd-Arábiában, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy jó legyen ott nőnek lenni...

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!