2019.07.05. Italy
Többféle gyulladás létezik, a természetes ételek az akut gyulladás ellen javalltak.
A gyulladás kifejezés gyűjtőfogalom, kétféle típust különböztethetünk meg. Az akut gyulladás természetes folyamat, ilyen, ha elvágtuk a kezünk, majd gyógyulni kezd a seb. A
krónikus gyulladás veszélyesebb, több betegség előjele is lehet. Roncsolja a sejteket, plusz munkát ad az immunrendszerünknek. Felfedezni is nehéz, hiszen nincsenek nyilvánvaló tünetei, de pár kisebb étrendbeli változtatással jelentősen csökkenthetjük a kialakulásának esélyét. Ebben lehetnek segítségünkre az alább felsorolt élelmiszerek -
írja az Ízes Élet.
Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, a málna és a szeder nem
csupán hatékony gyulladáscsökkentő, hanem a vérnyomásunkra is pozitív hatással vannak. A gyulladáscsökkentő anyagokon kívül magas a kálium, C- és E-vitamin, folsav, valamint antioxidáns tartalmuk.
Teljes kiőrlésű gabona
A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs és a zab tele vannak antioxidánsokkal, fitinsavval, E-vitaminnal és szelénnel, ezek mind gyulladáscsökkentő anyagok. Az
étel magas rosttartalma segíti az emésztést és a gyulladások legyőzését. Nőknek 25, férfiaknak 38 gramm rostot kellene napi szinten elfogyasztaniuk.
Dió
A diónak magas a telítetlen, egészen pontosan a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma, amely csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Gránátalma
Mind a gyümölcs, mind pedig a leve sok előnyös tulajdonsággal bír a rákbetegségek, szívbetegségek és más krónikus betegségek megelőzésének szempontjából. Antioxidáns tartalma a vörösbornál és zöld teánál is magasabb.