Teszteld a trükköt, kevesebb cukorra lesz szükséged

Egyre többen próbálják meg életükből kiiktatni a finomított cukrot, vagy legalább mérsékelni a bevitelét.

Ha tudatosabb, egészségesebb életmód miatt szorítanánk vissza a cukrot étrendünkben, bátran válasszunk természetes alternatívákat: datolyát, mézet vagy banánt.

Az érett, pépesített banán nagyszerű cukor helyettesítő. Adhatjuk a reggeli zabkásánkhoz, keksz, muffin vagy más kevert süti tésztájához. Sőt kevert tésztákban a banán még a tojást is kiválthatja, egy tojás helyett egy banánt számolva. Ezzel a módszerrel nem csupán tojásmentessé tesszük a receptet, hanem egyben az édesítést is megoldjuk. Ahhoz, hogy mindig elég érett banánunk legyen készenlétben,

vessük be a jégkocka trükköt!

Néhány egész, jó érett banánt nyomkodjunk össze villával, majd az így kapott masszát egyenletesen osszuk szét egy jégkocka tartóban. Számoljuk meg, hogy hány kis mélyedést töltöttünk meg a banánpéppel, jegyezzük meg, hogy banánt használtunk fel, és már mehet is a doboz a fagyasztóba. Amikor szükségünk lesz a természetes édesítőnkre, csak kapjunk elő pár kocka fagyasztott banánt, és mikrósütőben vagy egy kis lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel - ez a jégkocka trükk.

És hogy mi mindenhez használhatjuk édesítőként

a banánt? Készíthetünk belőle egészséges banánfagyit (lesz még nyár…), banános amerikai palacsintát többféle változatban, egészséges pohárdesszertet vagy banánkenyeret, illetve főzés közben belekeverhetjük a zabkásánkba. Ne feledjük, már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha a finomított cukor egy részét kiváltjuk banánnal, a recepten belül pedig mixelhetjük a természetes édesítőket, például keverhetjük a banánt mézzel, nyírfacukorral, eritrittel (természetes cukoralkohol), más édes gyümölcsökkel és cukormentes aszalványokkal.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!