Tíz kilométer széles kisbolygó végzett a dínókkal

Tíz kilométer átmérőjű lehetett az az aszteroida, ami 66 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat.

Juhász Árpád geológus kifejtette: a földréteg egy bizonyos részén a kozmikus eredetű iridium felhalmozódása jelzi, hogy a kihalás hirtelen esemény volt. Ugyanis a radioaktív kormeghatározással is megállapítható "határvonal" előtt nagy számban megtalálhatóak dinoszaurusz-maradványok lelőhelyei, utána azonban már nem.

A Yucatán-félsziget közelében található kráterből

következtetve a becsapódott aszteroida tíz kilométer átmérőjű lehetett. Egy ekkora tömegű égitest becsapódása hatalmas, az egész bolygót megrengető robbanást okoz; a felszabaduló porrészecskék, gázok, gőzök, tüzeket okoznak, erdőrengetegeket képesek "pillanatok alatt" felgyújtani. A becsapódás a robbanás hatókörében lévő

összes nagyobb testű állatot is "kivégezte".

A geológiában régóta tudott, hogy a szóban forgó kihalási időszakban az élőlények mintegy kétharmada eltűnt a Földről. Az, hogy a kihalás egy ekkora méretű aszteroida becsapódásának eredménye, csak később fedezték fel - ismertette. A becsapódás után a légkörbe jutott por és törmelék miatt teljes sötétségbe boruló Földön a napfény nem érte el az óceánok, tengerek felszínét. Ezért a tengeri tápláléklánc alapját képző fitoplanktonok nem tudtak fotoszintetizálni, így a mély vizekből is eltűntek addig uralkodó és rendkívül gyakori állatok.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!