Tíz szabály, a tökéletes kézfertőtlenítés érdekében

Nem mindegy, mivel-hogyan fertőtleníted a kezedet.

A járvány miatt a szappanos kézmosás mellett mindennapos lett a kézfertőtlenítő szerek használata. De nem mindegy, mivel és hogyan végezzük a vírusok elleni fertőtlenítést. A Kézmosás világnapján a Brado fertőtlenítőszerek gyártója, a szegedi Florin összeállított tíz szabályt, amit érdemes betartanunk a kézfertőtlenítésnél.  

Ellenőrizzük, hogy

a fertőtlenítőszer alkalmas-e a vírusok elpusztítására,

mert nem mindegyik fertőtlenítőszer ilyen. A bőr-és felületfertőtlenítőkön kötelező feltüntetni, hogy milyen kórokozók ellen hatásosak. A vírusok elleni védekezéshez csak olyan terméket vegyünk, amelyiken szerepel a vírusölő (virucid) hatás. Természetesen az is jó, ha a szernek ezen felül baktériumölő (baktericid), gombaölő (fungicid, yeasticid) hatása is van.

Az alkoholtartalmú kéz- és felületfertőtlenítők közül a 70-80 százalékban etanolt (etil-alkoholt) és/vagy izopropilt tartalmazó szerek a leghatásosabbak. Az összetevők aránya a termék címkéjén ellenőrizhető.

A fertőtlenítő hatású folyékony szappanoknak más az összetétele.

Nem, vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak alkoholt,

de ettől még hatásosak. A csomagoláson ezeknél is szerepelnie kell, hogy mi ellen hatásosak. Vírusok ellen csak a virucid készítmények jók.

A fertőtlenítés során figyeljünk az előírt behatási idő betartására, azaz arra, hogy mennyi időre van szüksége a szernek a vírusok elpusztítására. Ha például egy fertőtlenítő folyékony szappant túl hamar lemosunk, nem tudja kifejteni teljesen a hatását. Az elégséges behatási idő a vírusok ellen lehet akár egy perc is.

Kézfertőtlenítésnél egész kézfelületünket alaposan dörzsöljük át, mossuk meg. A „szokásos”

gyors kézmosásnál kimaradhatnak a kéz egyes részei,

holott ezeken ugyanúgy ott lehetnek a kórokozók.

Az alapos kézfertőtlenítéshez egyszerre van szükség a teljes bedörzsölésére, és annak kivárására, hogy a szer kifejthesse hatását. A kórokozók jelentős része a kezünkön marad, ha bármelyiket rosszul csináljuk.

A vírusok elleni védekezésben fontos, hogy a kezünket és a gyakran használt felületeket rendszeresen fertőtlenítsük. A bőr- és felületfertőtlenítésre a megfelelő szert használjuk, hogy a leghatékonyabban fejthesse ki a hatását. A szerek összetétele a legmegfelelőbb hatás érdekében eltérő, ezért a fertőtlenítőt mindig arra és úgy használjuk, amire és ahogy a csomagolásán szereplő leírásban ajánlják.

Otthon, az irodában és a munkahelyen

tegyük lehetővé a könnyű és gyors kézfertőtlenítést.

Érdemes a táskánkban is magunkkal vinni kis kiszerelésű gélt, törlőkendőt vagy sprayt, hiszen nem mindenhol találunk fertőtlenítési lehetőséget, ahol egyébként az indokolt lenne.

A fertőtlenítőszerekhez kisgyermek ne tudjon hozzáférni. Mindig tartsuk be a csomagolásukon szereplő óvintézkedéseket, tárolási, környezetvédelmi és hulladékkezelési szabályokat.

A kézfertőtlenítő szerek fontosak a vírusok terjedése ellen, de rendszeres használatuk igénybe veszi, kiszárítja a kezünket, ezért érdemes naponta bekennünk kézápoló géllel vagy krémmel. Segítségükkel megőrizhetjük bőrünk egészségét, természetesen védekezőképességét a fertőtlenítőszerek gyakori használata esetén is.

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!