Több mint száz állatfaj végveszélyben, az ausztrál bozóttűz miatt

Több mint száz állatfaj szorul azonnali segítségre Ausztráliában a természetes élőhelyeik jelentős részét elpusztító bozóttüzek miatt

A szakértői bizottság jelentéséből az is kiderült, hogy a jelek szerint egyelőre egyetlen állatfaj sem pusztult ki a legutóbbi természeti katasztrófa miatt. A testület, amelyet januárban hívott életre az ausztrál kormány az idei bozóttűz hatásainak felmérésére, megállapította, hogy a szóban forgó 113 állatfaj többsége az élőhelyének legkevesebb harmadát elvesztette.
Az eredmények szerint 13 madár-, 19 emlős-, 20 hüllő-, 17 béka-, 22 rák-, 17 hal- és 5 gerinctelen fajnak van szüksége azonnali segítségre a regenerálódáshoz.
A szakértők az alapján állították össze a listát, hogy az egyes fajok élőhelyeinek mekkora hányada válhatott a lángok martalékává, milyen állapotban volt a populációjuk a tüzek előtt, valamint fizikai, viselkedésbeli és ökológiai sajátosságaik alapján mennyire kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a tüzek miatt.

A jelek szerint még egyetlen állatfaj sem pusztult ki

a tűzvész miatt. Néhány faj, köztük az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten honos Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényes, valamint a barnafejű hollókakadu esetében azonban nagyon komoly a kihalás kockázata élőhelyeik jelentős mértékű megsemmisülése miatt. A Dél-Ausztrália partjainak közelében fekvő sziget több mint egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt hónapokban.
A koalák élőhelyeinek jelentős része is odaveszett a lángokban, és "sürgősségi beavatkozásra" van szükség a kis testű erszényesek regenerálódásának érdekében, mert a Kenguru-szigeti

koalák csaknem kilenc tizede odaveszett a tüzekben.

Ezt a populációt ugyanis egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.
A szigeten nagyjából 60 ezer koalából csupán 5-10 ezer példány maradt. A Kangaroo Island Wildlife Park munkatársa, Sam Mitchell szerint a park 600 koalát fogadott be, hogy megóvja őket a tüzektől, de mindössze felük  élte túl az elmúlt heteket. A bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel szeptember óta Ausztrália déli és keleti részén, legkevesebb 33 ember,

több mint egymilliárd állat halálát okozva

és mintegy háromezer otthont elpusztítva. Most a "gyors helyszíni felmérés" és az "épen maradt területek megóvása" a két legfontosabb feladat annak érdekében, hogy menedéket lehessen biztosítani a megmaradt állatok számára. Az ausztrál kormány 50 millió ausztrál dollárt (10,4 milliárd forint) különített el januárban a bozóttüzek által érintett térségek vadvilágának megóvására. A térség növényfajait ért veszteségek kiértékelése még tart.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!