Több száz káros anyag kering az irodák levegőjében

Több száz féle, egészségünkre káros anyagot lélegzünk be nap-mint-nap az iskolákban, a munkahelyeken és a bevásárlóközpontokban.

Ezek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket. Az Adj teret a tiszta levegőnek országos kampány a benti légszennyezés veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Az iskolákban és kórházakban is komoly problémát jelenthet a benti levegőszennyezés. Több épületben vannak ragasztott műanyagpadlók, ahonnan káros, szerves vegyületek kerülnek az osztály, vagy a kórterem levegőjébe, légúti irritációt és az immunrendszer gyengülését okozva. Az iskolákban egy hosszú tanítási napon a tanterem gyorsan megtelik az elhasználódott levegővel, ami fáradtságot és a koncentrációs képesség csökkenését okozza. Sajnos a szellőztetés sem jelent mindig megoldást, hiszen ezek az intézmények többnyire forgalmas utak mentén épültek, így

szmog juthat be az épületbe.

A modern irodaházakban általában nagyobb, nyitott terekben dolgozunk, melyek szellőztetése központilag szabályozott és a folyamatba nemigen van beleszólásunk, ráadásul kollégáinkhoz is alkalmazkodnunk kell. Gyakran előfordul, hogy a szellőzőberendezés nincsen megfelelően telepítve vagy üzemeltetve, így például könnyen beszivároghat a szomszéd kémény füstje az irodatérbe, vagy a mélygarázsokban lévő kipufogógázok a bevásárlóközpontok eladóterébe. Az iroda számos műszaki cikke veszélyes égésgátló vegyszereket és műanyaglágyító anyagokat tartalmaz, a fénymásolókból, nyomtatókból pedig káros ózon jut a levegőbe.

Az egészségtelen irodai levegő

negatív élettani hatásokat és tünetegyüttest eredményezhet, mint például a torok kiszáradása, a köhögés, a fejfájás, a szemszárazság, a kötőhártya-gyulladás, a fáradékonyság, továbbá az allergia, az asztma vagy egyéb légúti betegségek. A bevásárlóközpontok boltjaiban sorakozó új ruhákat, cipőket ugyancsak égésgátlókkal, valamint tisztító- és festékanyagokkal kezelik, emellett a plázák egész területére jellemző parfümfelhő is veszélyes: ezek az anyagok önmagukban is irritálók, ráadásul a hamis komfort képzetét kelthetik, mivel elfedik a fáradt, elhasznált levegő „szagát.” “Méréseink alapján, nagy forgalmú napokon az egészségügyi határértéket meghaladó volt a légszennyezés a plázák garázs szintjein. Ilyenkor az égéstermékek, pl. kénvegyületek, nitrogén-oxidok, kisméretű részecskék, szén-monoxid és szén-dioxid is a beltéri levegőbe kerülhetnek.” - mondta el Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!