Több százmilió szemét borítja a lakatlan trópusi édenkertet

A jobbára lakatlan ausztrál külbirtok partjait is vastagon lepi a szemét.

414 millió darab műanyag szemét.

Ennyit számoltak össze a kutatók egy mindentől távol eső, ausztrál fennhatóság alatt lévő szigetcsoporton. A Kókusz (Keeling)-szigeteken összesen félezer ember lakik, de a szigetvilágot borító hulladékhegyek alapján egy metropolisz is állhatna ott. A Nature tanulmánya ezt a mindentől távol eső szigetcsoportot vizsgálta meg, hogy felmérjék a világóceán műanyagszennyezésének hatását egy elvileg teljesen eldugott és érintetlen szigetcsoportra. A rövid tanulság:

senki nem bújhat el a szemetelés hatásai elől,

még ha nem is felelős azért. A Tasmániai Egyetem kutatói az Indiai-óceánban, Indonéziától mintegy kilencszáz kilométerrel délnyugatra, Perthtől pedig 2750 kilométerre lévő szigetcsoport huszonhét, jórészt lakatlan szigetét nézték át. Becsléseik szerint, ami csupán a talaj felső tíz centijére terjedt ki,

a Kókusz-szigetcsoport partjait mintegy 238 tonna szemét borítja.

A szigetcsoportot amúgy, mint Ausztrália utolsó érintetlen paradicsomát reklámozzák. A szemét nagy része itt  is „eldobható” csomagolóanyag. A világóceán műanyag szennyezése mára annyira megnőtt, hogy egy, a Kókuszokhoz hasonló, Isten háta mögötti helyen is teljesen érvényes minta produkálható. Ezek a kis szigetek a hajdan a szénbányák sújtólégre figyelmeztető kanárijaihoz hasonló módon jelzik a ránk leselkedő, egyre komolyabb veszélyt.

A Föld műanyagoktól legsűrűbben szennyezett területe a Henderson-sziget.

Ott tizenhét tonnára rúgó súlyú, 38 millió darab szemetet találtak, ami teljesen ellepte az apró szigetet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!