Tömeges pelikánpusztulás után bezárt egy afrikai rezervátum

A Szenegál északi részén lévő Nemzeti Madárrezervátumot bezárták, miután legalább 750 pelikán pusztult el.

A tömeges pusztulást okát vizsgálják, a madárinfluenzát azonban már az első elemzések kizárták. A Djoudj rezervátum vadőrei január 23-án egy lápos részen

"740 fiatal és 10 felnőtt" pelikán tetemét

találták meg" - közölte a környezetvédelmi miniszter, aki azonnal boncolást és a minták elemzését rendelte el. Azóta a pelikán tetemeket elővigyázatosságból elégették, a látogatást, így a rezervátum folyóin szokásos kenutúrákat is felfüggesztették. A rezervátum 1981-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, az ország kedvelt zöldturisztikai célpontja.

A Djoudj a Szenegál-folyó deltavidékén terül el,

szavannái, csatornái, mocsarai és tavai majdnem 400 faj több mint hárommillió költözőmadarának adnak otthont minden évben, miután a Szahara felett átrepülve megérkeznek Nyugat-Afrikába. A szokatlan állatpusztulás okai közül a madárinfluenzát már kizárták. Nemrég az ország nyugati részében egy gazdaságban felütötte fejét a H5N1, mintegy 100 ezer jószág leölésével sikerült megfékezni.

"A madárinfluenza csak a magvakon élő szárnyasokat sújtja,

a pelikán azonban halat eszik. Nem írhatjuk a H5N1 számlájára a pusztulásukat. Meg kell várnunk a laboreredményeket, néhány napon belül megkapjuk őket" - mondta el az AFP-nek Bocar Thiam, a rezervátum igazgatója.

Nyitókép: Készítette: Mathae - Saját készítésű fotó, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87247947

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!