Tragikus a helyzet az Északi-sarkvidéken

A jégtakaró újraképződése minden eddig mértnél lassabban történik.

A szokatlanul meleg óceánvíz miatt az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén a kutatók.

"Az északi-sarkvidéki tengeri jég idei októberi kiterjedése lesz az eddigi legkisebb és a tengeri jég növekedési üteme is lassabb a szokásosnál" - mondta Rasmus Tonboe, a Dán Meteorológiai Intézet (DMI) kutatója. A térségben

1979 óta követik nyomon a jégkiterjedés változásait.

Előzetes műholdas adatok szerint a tengeri jég kiterjedése 6,5 millió négyzetkilométer volt október 27-én.
Az északi-sarkvidéki tengeri jég egy része elolvad nyaranta. Az évenkénti legkisebb kiterjedése nagyjából 5 millió négyzetkilométer, majd a jég újraképződik és telente hozzávetőlegesen 15 millió négyzetkilométerre nő. A globális felmelegedés hatására azonban a nyári és a téli jégkiterjedés is csökken.

Az elmúlt tíz év mérései 8,2 százalékos csökkenést mutatnak

az októberi jégkiterjedésben. A szakemberek idén szeptemberben mérték az északi-sarkvidéki tengeri jég - 2012 utáni - második legkisebb kiterjedését. A szokásosnál melegebb óceánvíz pedig lassította a jég újraképződését októberben. Az Északi-sarkvidék keleti részén, Szibériától északra a vízhőmérséklet 2-4 Celsius-fokkal, míg a kanadai Baffin-öbölben 1-2 Celsius-fokkal melegebb a szokásosnál. Az 1990-es évek óta az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál. Az elmúlt években ráadásul

"ördögi kör" alakult ki a térségben:

a jégmentes időszak meghosszabbodásával a nap hosszabb ideig melegíti a tengert, aminek eredményeként a telek megrövidülnek és ezért a jég nem vastagszik meg annyira, mint régen. Claire Parkinson, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) klímakutatója szerint, amint a jég eltűnik, a napfényt "elnyeli az óceán, ami tovább melegíti a Földet".

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!