Trükkök, hogy tökéletes legyen a sült csirkéd!

Sokak kedvét elveszi a kísérletezéstől, hogy a csirkemell könnyen kiszárad, ha nem figyelünk oda az elkészítésénél.

Nem kell azonban lemondanunk róla, sőt pár trükköt megfogadva igazán finom ételt készíthetünk belőle. Akár a vasárnapi ebédhez…

Hogyan varázsolható igazán finommá?

Készítsünk fűszerkérget! Egy kevés barna cukor, illetve fokhagyma- és paprikapor elképesztő módon képes feldobni ezt a semleges ízű húst. Enyhén füstös, édeskés ízt kölcsönöz a csirkének, ráadásul a fűszerek színe is dob az összhatáson: sokkal étvágygerjesztőbben fog kinézni. De más fűszerek kombinációjával is próbálkozhatunk. Ha mexikói hangulatot szeretnénk az asztalra csempészni, keverjünk össze egy teáskanál csiliport, fél teáskanál római köményt és fél teáskanál hagymaport. Ha olaszos ízekre vágyunk, használjunk egy teáskanál szárított oregánót és fél teáskanál fokhagymaport. A sült csirke mell citromszeletekre is fektethetjük egy időre, kellemesen pikáns lesz ettől az ízük.

Le kell fedni, amíg készül a tűzhelyen?

Nem feltétlenül. Ha olyan edényben pároljuk (például citromágyon), amelyben bőven marad hely, a csirke finom szaftos tud maradni.

Milyen hőmérsékleten kell sütni?

A 190 °C tűnik ideálisnak, a fűszeres kéreg miatt a színe is szép lesz, ráadásul karamellizálódik is. A hús pedig alaposan és egyenletesen át fog sülni.

Meddig süssük?

Ez a hús méretétől és a szeletek vastagságától függ. Ha jó nagyok a szeletek, akkor 25-30 percig is eltart amíg elkészül, ám az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a csirkemellel pont az, hogy túlsütjük. Ha biztosra akarunk menni, szerezzünk be egy húsokhoz alkalmas konyhai hőmérőt.

Kell pihentetni?

Igen, próbáljuk kibírni, és hagyjuk pihenni a frissen sült csirkét legalább 5 percen keresztül. Ha túl hamar felvágjuk, akkor a szaft kifolyik belőle, és szárazabb lesz a végeredmény.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!