Tudod, mi az az inulin? És azt, hogy miért jó az egészségednek?

Aki át szokta böngészni az élelmiszerek összetevő listáját, már biztosan találkozott ezzel a kifejezéssel. Röviden: az inulin rost. Rostra pedig nagy szüksége van a szervezetünknek, hiszen jótékonyan szabályozza a vércukorszintünket, ráadásul ha rostokban gazdag ételeket választunk, hamarabb jól fogunk lakni, így kevesebb kalóriával is beérjük.

Nézzük a részleteket! Az inulin egy oldható rost, ami annyit jelent, hogy megköti a vizet, és zselés állagúvá válik. Talán könnyebb elképzelni a szerepét, ha példaként megnézzük a banánt vagy a zabkását, ez a két étel krémes állagát egyaránt az oldható rostoknak köszönheti. A sok oldható rost tehát eleve hasznos, ráadásul az inulin egyben prebiotikus rost is, amely fermentálódik beleinkben, így biztosít táplálékot a hasznos baktériumok számára. 

Mivel az oldható rost megköti a vizet, segíthet székrekedés esetén. Sőt egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a cukorbetegek számára szintén előnyös a fogyasztása. Más oldható rostokkal együtt segít csökkenteni az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetünkben azzal, hogy megköti véráramunkban a triglicerideket.

Fontos azonban a mértékletesség, a túlságosan sok rost fogyasztása ugyanis olyan kellemetlen panaszokkal járhat, mint a hasi fájdalmak vagy a puffadás. 

A végére pedig jöjjön a legfontosabb: miben található meg? Természetes formájában a csicsóka, a spárga, a vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma és a (kevésbé érett) banán tartalmazza, így ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendünkbe. 

Forrás: Ízesélet.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!