2019.06.24. Italy
Üdít, frissít, gyógyít.
Alapvetés, hogy az alkoholok közül a jó minőségű száraz vörösbor a legmegfelelőbb választás. De mi a
helyzet a whisky terén? Egy közelmúltbeli kutatás a fagyasztás baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálta - írja az Ízes Élet. A vizsgáltak közül 31 féle baktérium volt képes átvészelni a fagypont alatti hőmérsékletet. Ezután ezeket a baktériumokat különböző fajta alkoholokba tették. Egy kivétellel az
összes italban boldogan úszkáltak tovább,
ez az egy kivétel pedig a whisky volt. A kutatók szerint mindezt a whisky néhány jellegzetes tulajdonsága, például a magas ellaginsav tartalma okozza. Ez olyan antioxidáns, ami segíti a szervezetünket a többi kórokozó legyőzésében. A borban szintén megtalálható, csak éppen a whiskyben jóval nagyobb koncentrációban. Régen egyébként
orvosságnak is használták az italt,
megfázás esetén például mézzel és citrommal elkeverve fogyasztották. A friss kutatások szerint a régi gyógymód valóban működőképes volt. A megfázás kiváltó okát ugyan nem kezelte, de jelentősen enyhítette a kínzó tüneteket. Egyébként már a XVI. században is sejtették az ital jótékony hatását, hiszen Írország és Nagy-Britannia tradicionális nemzeti italának eredeti neve Uisge Beatha volt, amely lefordítva az élet vizét jelenti.