Túlzott lazulástól óvnak a vízimentők

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerint életveszélyes lehet, ha a nyári strandolásnál "az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol".

A vízimentők évek óta tanulmányozzák a strandokon előforduló balesetek, tragédiák okait, de a megelőzés - tájékoztató kiadványok, táblák, médiamegjelenések - ellenére évről évre visszatérnek bizonyos problémák. Amikor

"az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol"

gyakran szembemegyünk a logikával és a józan ésszel, veszélybe sodorva önmagunkat.
Fontos, hogy a fürdőzők ismerjék a határaikat, csak olyan messzire menjenek a vízbe, ahonnan biztonságosan ki tudnak jönni. Bár sokan szeretnek a strand mélyvíz jelző bójáján túl, a mély vízben fürdőzni, mégis sokkal biztonságosabb nem befelé, hanem a parttal párhuzamosan úszni vagy megszervezni kíséretünket, hogy ne egyedül legyünk a mély vízben. Nemcsak a mély, de

a sekély víz is életveszélyes lehet.

Minden évben történik haláleset vagy maradandó bénulással járó baleset különböző fürdőeszközökről ugrálás miatt. A közelmúltban például Siófokon ugrott 80 centis vízbe egy fiatal, akin már nem tudtak segíteni - mondta.
    Bagyó szerint a fizetős strandok jóval biztonságosabbak, mint a szabadstrandok, hiszen több pénzt tudnak a vízimentés fenntartására fordítani, olyan fontos apróságok mellett, mint például a strandlépcsők folyamatos síkosságmentesítése.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!