Tuti tippek a férjfogáshoz!

Te is kíváncsi vagy, hogy mit hoz a jövő?

Íme nyolc jóslat

Az eladó lányok András napja előtt piros almát tettek egy csupor vízbe, azt az ágyuk alá helyezték, majd – a hajadonok védőszentjének tekintett – András napjának reggelén kiitták, és kiszaladtak a házból: amelyik legényt először meglátták, az lett a párjuk.

Egy másik jóslási mód szerint a lányok András napján piros almát tesznek – titokban – a ház ereszaljába; ezt Borbála napján – ugyancsak titokban – megfordítják, majd karácsony éjszakáján magukkal viszik az éjféli misére. Az első legény, aki megszólítja őket, az lesz a jövendőbelijük.

Idetartozik az a szokás is, hogy a lányok Luca napjától kezdve minden nap egyet harapnak egy piros almába. Karácsony reggelén az utolsó – 13-dik – falattal a szájukban kimennek az utcára, és amelyik legény szembejön velük, az lesz a vőlegényük.

A jövendőbeli nevének kipuhatolására

több eljárás volt forgalomban. Az egyik szerint Luca napján a lányok zsebre tettek 13 cédulát, amelyre legények nevét írták; a cédulák közül mindennap eldobtak egyet, és az utolsó, a 13. cédulára írott név viselője lesz a férjük a legközelebbi farsang idején.

Vagy: 13 gombócot vagy derelyét főztek ki szilveszter éjjelén, éjfélkor. Egy kivételével mindegyikbe cédulát tettek egy-egy legény nevével. Amint a gombócok sorra feljöttek a víz tetejére, a leányok kikapkodták őket, és akinek a cédula nélküli, üres gombóc jutott, az nem számíthatott házasság kötésére abban az évben.

A férjhezmenetelt jósolta meg

a Borbála napján levágott, és karácsonyig vízben nevelt gyümölcsfaág is: akié kivirágzott, számíthatott a közeli esküvőre.

A jövendölések sorában szerep jutott az álomnak is: András-napon böjtöltek a leányok, s azon az éjszakán megálmodták, ki lesz az uruk; ugyanígy jártak el a legények is Katalin napján.

Álomban látta meg jövendőbelijét az a leány, aki Luca napján titokban, bal kézzel egy ugyancsak bal kézzel font fonalat kötött a derekára.

Napidoktor.hu

 

 

 
 

 

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!