Úgy tűnik, idén otthon húsvétolunk - minden le lesz zárva

Közeleg a Húsvét, jó az idő, kimozdulna, aki csak teheti. Hát, ez az idén egyáltalán nem tűnik jó ötletnek, mindenki maradjon otthon - ezt kéri egyre több turistamágnes település.

A tihanyi polgármester nyomában újabb települések - például Hollókő, Szentendre, Tokaj, Velence, Békésszentandrás és Szarvas - kérik Húsvét előtt. hogy az amúgy várva-várt turisták idén a járványhelyzet miatt ne látogassanak el hozzájuk. 

Szentendre például részlegesen lezárja belvárosát. Hollókő is bezárkózik: elmarad a hagyományos húsvéti fesztivál. Bár a falut nem zárhatják be, arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon. „Most az itt élők egészségét tartjuk a legfontosabbnak, hiszen ők teszik ezt a falut valóban élővé”. A járvány idejére Hollókőn zárva lesznek a múzeumok és a Küszöb információs központ is.

Szentendre is zárva lesz a turisták előtt Húsvétkor

- írja honlapján az önkormányzat. A kijárási korlátozás ellenére nagyon sokan keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot. Fülöp Zsolt polgármester ezért - tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre - elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére. Csak a belvárosban lakók, az ott tartózkodási hellyel vagy ingatlannal rendelkezők, illetve a védett övezetekbe szóló behajtási hozzájárulás birtokában hajthatnak be gépkocsival erre a területre Nagypéntektől Húsvét végéig. A város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben ezekben a napokban csak igazoltan fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás.

Tokaj parkolóit lezárják a járványveszély miatt

a húsvéti és az azt követő hétvégékre - ugyanazért, amiért Szentendrén is tették. Az intézkedés minden önkormányzati parkolót érint, így a Bodrog partjánál, a Fesztiválkatlannál és a Paulay Ede Színháznál sem lehet majd megállni. Több fizetőparkoló sem nyit ki, erről a terület tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. 

A békésszentandrási és a szarvasi polgármester közös felhívást adott ki, hogy a közelgő ünnep idején a Holt-Körös parti települések szállásadói  ne fogadjanak vendégeket a veszélyhelyzet miatt. 

Velence önkormányzata a múlt hétvégi tapasztalatok miatt

szerda délutántól korlátozza a parkolást a városban. Lezárják a parkolókat a hétvégékre és az ünnepnapokra egészen a járványveszély végéig. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

A pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, Orfűn már korábban bezárták a település látnivalóit, és polgárőrökkel segítenek megakadályozni a tavak környékén sétáló, kiránduló emberek csoportosulását. A falu vezetői a sétányok helyett az erdei utak használatára buzdítják az embereket. 

A szomszédos Abaligeten is figyelemfelhívó tábla szólítja

otthonmaradásra azokat, akik a helyi csónakázótó környékén pihennének. A pécsiek körében leggyakrabban látogatott malomvölgyi tavak mentén a játszóterek már a lezárás sorsára jutottak, a szomszédos települések önkormányzatai pedig arra szólította fel a kirándulókat, hogy ne csoportosuljanak a népszerű tavakat övező helyszíneken. „A járványveszély miatt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is bezárta kapuját” - olvasható a helyszín honlapján.

Zebegény pedig szintén már szerdától a településre bevezető összes utat lezárja, ugyancsak az autós turisták elhajtása céljából.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!