Új egyedeket találtak a világ legritkább főemlőséből - videó

Valamivel több reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására, hogy a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel - írja a BBC.

Már csak a kínai Hajnan-szigeten él vadon a hajnani gibbon faj, melyet az erőirtás és az orvvadászat a kihalás szélére sodort.  Az ötvenes években kétezerre becsülték a számukat, az hetvenes évekre már csak kevesebb mint tíz maradt belőlük. A legutóbbi hajnani gibbon számlálás szerint

populációjuk megháromszorozódott,

a több mint harminc állat öt különböző családi közösségben él. A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert hajnani gibbonokat mentő projektje több évtizedes munkájának köszönhetően növekedett ekkorát. "El sem tudom képzelni, milyen szomorú lenne a hajnani esőerdő, ha eltűnnének belőle ezek a csodaszép teremtmények és gyönyörű énekük" - mondta Philip Lo, a projekt vezető munkatársa. A gibbonok arról  híresek, hogy

ügyesen lendülnek ágról-ágra az erdei lombkoronában,

miközben hangos kiáltásokkal jelzik területük határait. Az ivarérett példányok hajnalonta duettet énekelnek, hogy összetartozásukat erősítsék. A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy majom pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek.

A gibbonok családi közösségeket alkotnak,

amelyek egy hímből, két nőstényből és fiatal utódaikból áll. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében, reményeik szerint növeli a faj fennmaradásának esélyeit. A gibbonmentő munka 2003-ban kezdődött: őrjáratokat indítottak, megfigyelték és kutatták a gibbonok viselkedését és életét, valamint több ezer fát ültettek, hogy élelmet és lakóhelyet biztosítsanak nekik.

A világon csaknem húsz gibbonfaj él

Észak-Indiától Borneóig, legtöbbjük létét fenyegeti az erdők pusztulása, az illegális vadászatuk és kereskedelmük. Nemrég halt ki két gibbonfaj Kínában, ahol az összes fennmaradt fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Nyitókép: Kadoorie Farm and Botanic Garden, Hong-Kong (HKG).

BBC

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!