Új, hatékony női fogamzásgátlót fejlesztettek ki

Az eddigi végleges születésszabályozási módszerekhez képest sokkal biztonságosabb eljárást fejlesztettek ki.

Egy új végleges születésszabályozási módszer érhető el nőknek, ami

ugyanolyan hatékony, mint a vazektómia.

A végleges születésszabályozás eddig egy nagyobb műtéttel és számos kockázattal járt. A petevezeték elkötését kulcslyuk-sebészettel, altatásban végzik, és a műtét során a petevezetéket elzárják illetve átvágják. A beavatkozás egyhetes kórházi tartózkodással jár, és ami a legrosszabb, egyáltalán nem száz százalékosan megbízható. Szövődményként előfordulhat nehéz vagy szabálytalan ciklus, ráadásul továbbra is egy a kétszázhoz a teherbe esés kockázata. Az így kialakuló terhesség gyakran méhen kívüli, ami az életveszélyes belső vérzés kockázatával járhat. A kutatók most egy olyan altatás és vágás nélkül végezhető, mindössze húsz perces eljárást dolgoztak ki, melynek során két apró rugószerű implantátumot ültetnek be. A beavatkozás alternatívaként szolgálhat azoknak a nőknek, akik a sterilizálást fontolgatják.

A kudarc aránya csupán egy az ezerhez,

ami a férfiak esetében végzett vazektómiával egyenértékű. Martin Farrugia, a londoni Cadogan Klinika szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy az eljárás során egy vékony teleszkópot, ún. hiszteroszkópot vezetnek be a méhnyakba, amellyel figyelemmel követhetik a történteket. Amint a petevezetékek helyét azonosították, a sebész megnyom egy gombot a hiszteroszkópon, amely beülteti a rugókat. Az implantátumok körülbelül két centiméter mélységben megülnek a petevezetékekben. Az eszköz polietilén műanyagrostokat tartalmaz, amely fibrózis nevű reakciót vált ki, vagyis

hegszövettel zárja el a petevezetékeket két-három hónap leforgása alatt.

Az Essure eljárás egyetlen hátránya, hogy a petevezeték elkötésétől eltérően visszafordíthatatlan, tehát nincs lehetőség arra, hogy a páciens később meggondolja magát. Farrugia azonban úgy véli, hogy a többi módszerhez viszonyítva az új Essure eljárás hatékony, megbízható és összességében költségkímélő.

(Napi Doktor)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!