Új infók koleszterin témában

Vörös és a fehér hús fogyasztása egyaránt ártalmas a koleszterinszintre

Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterin szintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint - írja a Nuus. A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása

magasabb koleszterinszintet eredményez,

mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem. Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki.

Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak

– mondta Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója. A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús – például virsli vagy császárszalonna -, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal – tette hozzá.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!