2019.06.05. Italy
Vörös és a fehér hús fogyasztása egyaránt ártalmas a koleszterinszintre
Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a
vér koleszterin szintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint -
írja a Nuus. A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a
vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása
magasabb koleszterinszintet eredményez,
mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem. Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki.
Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak
– mondta
Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója. A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús – például virsli vagy császárszalonna -, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal – tette hozzá.