Új mód az influenza megelőzésére

Az influenza megelőzését szolgáló oltások mellett egy új módszer is egyre népszerűbbé válik.

Évente csaknem ötmillió ember küzd Európa-szerte influenzával. A betegség megelőzését szolgáló oltások kiegészítőjeként egyre elterjedtebbé válik egy újfajta eljárás, mely során titán-dioxid-alapú fotokatalitikus védőbevonattal látják el azokat a kritikus érintkezési pontokat, melyekkel több ember is kapcsolatba kerül a mindennapokban – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A titán-dioxiddal először Japánban kísérleteztek,

a közelmúltban pedig több magyar egyetem is bekapcsolódott a kutatásba. A titán-dioxid régóta ismert anyag, melyet gyakran használnak az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek előállításában, a fehér festékek gyártásában, és a fogkrémben is megtalálható. Az influenza ellenes bevonat olyan környezetet teremt a kezelt felületeken, amelyen a kórokozók és különböző mikroorganizmusok nem képesek megtelepedni – mondta Pintér János, a Resysten Hungary Kft. fejlesztési vezetője. Hozzátette, a  titán-dioxid nem kemikália, nem tartalmaz mérgező anyagokat, hatását a nappal való interakció során váltja ki. Akár egy éven keresztül is védőréteget képez a felszínen; hagyományos takarítási eszközökkel nem eltávolítható. A folyamos fejlesztésének köszönhetően ma már a mesterséges szórt fénnyel is interakcióba lép – tette hozzá.

Idén már megtörtént a 3-as metró,

illetve a külvárosi buszok kapaszkodóinak, korlátainak és üléstámláinak védőbevonattal történő ellátása. A kórházak közt elsőként pedig az egri Markhot Ferenc Kórházban is alkalmazták a védőbevonatot a betegágyak végén, a nővérszobák bútorain, illetve más forgalmasabb pontokon is az intézmény területén.
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!